Informatie opvragen bij de provider Instellingen voor Demon internet Instellingen voor CompuServe Classic Dial Other Internet Provider Frequently Asked Questions (DOIP FAQ) Momenteel draai ik ADSL. Maar omdat ik er zelfs met Windows 2000 niet inkwam, gaat dat via een Draytek router.
|
OS/2 sectie: Internet tips Recente artikelen Lastige klanten. OS/2 en het internet gaat over de beveiliging van een OS/2 systeem tegen indringers van buiten. Tevens in de OS/2 netwerk sectie: Netwerk delen met Injoy , Een firewall bouwen voor OS/2. HCC OS/2 gg Helpdesk: Instellingen voor HCCNet . Error Free Systems - ISDN Support Page Deze sectie downloaden: doip-os2.zip (bevat tevens de FAQs uit /extra). |
Dial Other Internet Providers (DOIP) heet het bij OS/2 geleverde programma om een dial-up (telefoon) TCP/IP verbinding met uw Internet provider tot stand te brengen. DOIP staat meerdere configuraties (accounts, providers) toe. De gegevens worden in \MPTN\ETC\TCPOS2.INI of \TCPIP\ETC\TCPOS2.INI opgeslagen. De wachtwoorden zijn met een INI viewer te lezen.
In de Nederlandse OS/2 Warp wordt het programma /TCPIP/BIN/SLIPPM.EXE (Serial Line Internet Protocol Presentation Manager) "Andere Internet aanbieders bellen" genoemd. Ik noem het programma hier voor het gemak maar DOIP.
Eigenlijk is DOIP niet meer dan een grafische interface om de command-line utilities \MPTN\BIN\PPP.EXE (de de OS/2 Point-to-Point daemon) en \TCPIP\BIN\SLATTACH.EXE (het Serial Line Attach utility) te configureren.
Behalve het nog maar zelden gebruikte SLIPP (Serial Line IP Protocol) protocol wordt ook het gangbare PPP (Point to Point) protocol ondersteund om een TCP/IP internet verbinding via een seriele lijn te maken. Er is een ppp.zip update voor de eerste SLIPP only versies.
DOIP is eenvoudig door uzelf te configureren. Het probleem is dat de gemiddelde Helpdesk medewerker niet weet dat het bestaat.
DOIP gooit geen bestaande Internet Provider connectie in de war. Dit is een probleem onder Windows, waar providers toch steeds weer in slagen om de instellingen van de concurrentie uit te schakelen.
DOIP staat in map Internet (Modem). De standaard Dialer is de IBM Internet Dialer die u met het (prijzige) IBM netwerk verbindt.
Onder OS/2 kunt u met IBM's winsock.dll ook Win-OS/2 applicaties van het TCP/IP netwerk gebruik laten maken.
Zie: Running DOS/Windows TCP/IP Applications (like Netscape) under OS/2 Warp and OS/2 Warp Connect
DOIP wordt via het programma LINKUP.EXE (met de optie: Anderen) door veel Internet programma's automatisch gestart. LINKUP test of er een internetverbinding bestaat. Is dat het geval dan wordt het door u gevraagde programma gestart; zo niet dan verschijnt het hierboven afgebeelde dialoogvenster waarin u gevraagd wordt of u een verbinding wilt maken. Met Anderen wordt DOIP gestart.
DOIP (SLIPPM.EXE) is weer een grafische frontend van SLATTACH.EXE (van Serial Line Attach) en PPP.EXE.
In feite wordt als u bijv. op het Gopher icon klikt LINKUP.EXE met GOPHER.EXE als parameter gestart (zie het voorbeeld hiernaast).
Deze niet altijd prettige eigenschap kunt u uitzetten door de internet programma direct te starten.
Kijk onder (op het icon rechtsklikken) Instellingen /Programma. In het geval van Gopher vervangt u LINKUP.EXE door GOPHER.EXE in Pad en bestandsnaam. Het Parameter veld blijft dan leeg. Dit kunt u ook voor andere programma's zo inrichten.
De door uw Internet aanbieders te verstrekken informatie die voor het configureren van DOIP en andere OS/2 inbelprogramma's van belang zijn, verschilt in wezen niet van de informatie die u nodig hebt om de Dial Up Networking (DUN) tool van Windows 9x in te stellen. Alleen met de Authentificatie (script) kunnen problemen voorkomen, omdat sommige internet aanbieders hun eigen script op uw harde schijf dumpen om het de Windows gebruiker gemakkelijk te maken (wee als u meerdere providers hebt).
De volgende informatie moet uw Internet aanbieder u kunnen verstrekken.
Wat u voor DOIP in ieder geval nodig hebt is:
Uw User-ID (loginnaam) bij de provider (bijv. sjoerd-visser).
Het bijbehorende wachtwoord.
Het telefoonnummer van de provider.
Het 32 bits IP-adres van de namenserveerder (Domain Name Service, DNS) van de Provider. Een IP-adres bestaat uit vier door drie punten gescheiden decimale getallen: bijv. "123.345.678.901".
De domeinnaam van de provider (bijv. demon.nl, compuserve.com).
Het gebruikte protocol (bijna altijd PPP, zelden nog SLIPP).
Op zijn minst wenselijke informatie is:
Of u een vast of een dynamisch IP adres krijgt. De goedkopere providers zullen vrijwel altijd "dynamisch" IP-adressen toebedelen. Het IP adres blijft dan onbekend totdat u inlogt. Demon verstrekt u een vast IP adres op het internet.
Het IP adres van de provider.
Het door de provider gebruikte authentificatie-protocol (PAP, CHAP, MS-CHAP)
Noodzakelijke informatie voor internet programma's als Netscape Communicator onder Edit/ Preferences (niet nodig om in te bellen).
De gebruikte E-mail protocollen (SMTP, POP, IMAP).
De hostnaam van de server voor het versturen van de E-mail (bijv. post.provider.nl).
De hostnaam van de server voor ophalen van de E-mail (bijv. smtp.provider.nl, pop3.provider.nl).
De nieuwsgroepen server van uw ISP (bijv. news.provider.nl).
Eventuele http en ftp proxy-serveerders van de provider. Als u ze inschakelt moet u zich wel bedenken dat OS/2 gebruikers in een minderheid zijn: Vooral door Windows gebruikers bezochte sites worden gecached. Als u een ongebruikelijk surf patroon hebt, gebruikt u liever geen proxy.
Voorbeeld: Instellingen voor Demon internet
Deze sectie downloaden: doip-os2.zip (bevat ook de doip9601.faq).
Informatie van VOICE: The IBM OS/2 Warp IAK