DOIP configureren voor Demon Internet

>OS/2 Index<
>Inbellen algemeen<
> OS/2 net index <

Dit is gemakkelijk: u hebt geen bijzonder script nodig. Demon en DOIP ondersteunen een aanmelding volgens het PAP protocol. Ook onder Linux (KPPP) gebruikt u het PAP protocol.

De standaard aanmelding (none) voldoet bij PAP en CHAP aanmeldingen. Hierbij wordt i.g.v. PAP na de CONNECT door DOIP gewacht op Demons "login:" verzoek (en uw Login-ID verzonden) en na het verzoek om het wachtwoord ("password:") het wachtwoord. Daarna wordt PPP gestart.

U hoeft alleen maar uw gegevens in te vullen.

Open DOIP.

Kies Item toevoegen (Add entry). Hiermee opent u het tabblad Aanmelding.

De met sterretjes aangeven items zijn verplichte velden.

Tabblad Aanmelding

Naam en omschrijving (Description): Demon (of wat u maar wilt).

Login-ID: Uw gebruikersnaam.

Wachtwoord (Password): wordt met sterretjes verborgen.

Telefoonnummer (Phone number): het bij voorkeur lokale telefoonnummer van de internet provider.

Login-reeks (Login Sequence): gewoon op "none" laten staan. De default aanmelding van slatach voldoet voor Demon (en vele andere providers).

Valkuil: Let erop dat geen (voor u, maar niet voor de provider) onzichtbare spaties of Carriage Returns in de Login-reeks staan. Bij twijfel de Delete en Backspace toetsen gebruiken totdat er slechts "none" staat. En geen enkele spatie achter de none!!! Daarna niet meer met de muis aan het veld Login-reeks komen. Want als u voorbij de "none" klikt brengt u met de muis weer spaties en/of Carriage return tekens aan.

Dit is een veel voorkomende fout, die bovendien, omdat het om onzichtbare tekens gaat, moeilijk op te sporen is tenzij u er specifiek naar zoekt.

Verbindingstype: PPP (default is SLIPP).

Automatisch ophangen na (minuten): na (hier) 5 8800808minuten inactiviteit wordt de verbinding gesloten. Dit bespaart u telefoontikken als u de verbinding was vergeten.

Tabblad Verbinding

Uw IP-adres: is geen verplicht veld omdat de meeste providers IP-adressen dynamisch toebedelen. Dan wisselt uw IP adres per sessie en laat u het veld blank.

Demon verstrekt u een vast ("statisch") IP adres!

IP-adres bestemming: De gateway van Demon. Indien onbekend: het veld blank laten.

Netmasker: Demon hanteert een klasse C netwerk met Netmasker 255.255.255.0. Dit geldt waarschijnlijk voor de meeste providers. U mag het veld ook blank laten.

MRU grootte: De Maximum Response Unit is de maximale grootte van de IP pakketjes onder PPP. Demon adviseerde overigens een MRU van 576. Onder het SLIP protocol heet dit MTU.

VJ-compressie: staat voor Van Jacobson IP compressie van de koppen van de internetpakketjes. Aanvinken bij gebruik van PPP onder Demon. Het reduceert (evenals het verhogen van de MRU grootte) de overhead van de voor het internet protocol benodigde adresseringshoofden (IP headers).

Server domeinnaam: Het gaat om het 32 bits IP adres van de naamserver van uw provider. Het is een verplicht veld, omdat u zonder DNS geen enkele naam op het internet in 32 bits IP adressen omzetten (to resolve) kunt.

Uw hostnaam: De hostnaam is de naam van uw computer op het internet. Het heeft voor zover ik weet alleen zin bij een vast IP adres (bijv. onder Demon). De hier gegeven hostnaam is de zogenaamde Fully Qualified Hostname (FQHN = hostnaam.domein). Voor Demon heet de computer waarmee ik internet eigenlijk "sjoerd-visser" en heeft het vaste IP adres 195.173.244.121. Voor mijn eigen 192.168.x.y thuisnetwerk gaat het om visser.thuis (ik houd dat bij voorkeur gescheiden).

Uw domeinnaam: Een verplicht nummer. Het gaat om de domeinnaam van uw internet provider (demon.nl, compuserve.com, etc).

8800808Tabblad Modem

Modemtype: De meeste modems zijn Hayes compatibel. De US Robotics modems hebben hun eigen instellingen. De modems staan in /tcpip/samples/etc/modem.iak.

COM-Poort: De poort waarop uw modem aangesloten is (typisch COM1 of COM2 voor een extern modem).

Snelheid: De overdrachtssnelheid tussen uw computer en de seriële poort. 1152000 is een goede waarde als u een intern modem gebruikt of uw moederbord beschikt over een moderne UART chip.

Databits: vrijwel altijd 8

Pariteit: vrijwel altijd NONE

Prefix: ATDT

Initialisatiereeks: AT&FM0 zet mijn modem op de stille (M0) fabrieksinstellingen (&F).

Initialisatiereeks 2: Gewoon overgenomen (minder belangrijk).

Call waiting: Niet aanvinken. Het gaat om uitgaande telefonie.

Bellen

Hebt u alles ingevuld (niet verplichte velden waar u niet zeker van bent, zou ik blanco houden) dan kunt u inbellen met Bellen (waar nu Ophangen staat).

Op het moment dat u "[PPP] Enter Ctrl-C or Ctrl-Break to end session" in het Status (terminal) venster ziet hebt u een geldige PPP verbinding met het internet.

De verbinding wordt met Ophangen afgebroken.

Deze melding in het status venster komt van het programma Slipp Attach (slattach.exe) waarvan de IBM dialer de grafische interface is.