DOIP configureren voor

CompuServe Classic

Open DOIP.

Kies Item toevoegen. Hiermee opent u het tabblad Aanmelding.

De met sterretjes aangeven items zijn verplichte velden.

Tabblad Aanmelding

Naam en omschrijving: Cserve (CompuServe past er niet op).

Login-ID: Uw classic gebruikers-ID.

Wachtwoord: wordt met sterretjes verborgen.

Telefoonnummer: het bij voorkeur lokale telefoonnummer van de internet provider.

Login-reeks: Voor CompuServe is exact het volgende inbelscript nodig.

De waarden voor [LOGINID] en [PASSWORD] worden door de slattach ingevuld.

\r

ame:

CIS

ID:

[LOGINID]/NOINT/GO:PPPCONNECT

ord:

[PASSWORD]

Valkuil: Let erop dat geen (voor u, maar niet voor de provider) onzichtbare spaties of Carriage Returns in de Login-reeks staan. U kunt het script wel knippen en plakken, als u maar niet vergeet met de backspace toets de verborgen spaties te verwijderen. Ieder zichtbaar teken wordt gevolgd door een CR/LF. Daarna niet meer met de muis aan het veld Login-reeks komen. Want als u op ene lege plaats klikt klikt brengt u met de muis weer spaties en/of Carriage return tekens aan. Dit is een veel voorkomende fout, die, omdat het om onzichtbare tekens gaat, moeilijk op te sporen is, tenzij u er specifiek naar zoekt.

PS Mijn Injoy script voor CompuServe (CompuSer.scr) is:

PA: E71

DE: 1000

TX: \r

RX: Host Name:

TX: CIS\r

RX: User ID:

TX: [$USERID]/NOINT/GO:PPPCONNECT\r

RX: Password:

TX: [$PASSWORD]\r

RX: Connected

DE: 150

PA: N81

Ook voor het injoy script geldt weer. Laat alle regels op een Harde Return (CR/LF) zonder voorgaande spaties eindigen. Anders werkt het niet.

Verbindingstype: PPP.

Automatisch ophangen na (minuten): na (hier) 5 minuten inactiviteit wordt de verbinding gesloten. Dit bespaart u telefoontikken als u de verbinding was vergeten.

Tabblad Verbinding

Uw IP-adres: is geen verplicht veld omdat de meeste providers IP-adressen dynamisch toebedelen. Dan wisselt uw IP adres per sessie en laat u het veld blank.

Demon verstrekt u een vast ("statisch") IP adres!

IP-adres bestemming: De gateway van CompuServe. Indien onbekend: het veld blank laten.

Netmasker: U mag het veld blank laten.

MRU grootte: De Maximum Response Unit is de maximale grootte van de IP pakketjes onder PPP. Onder het SLIP protocol heet dit MTU.

VJ-compressie: staat voor Van Jacobson IP compressie van de koppen van de internetpakketjes. Aanvinken bij gebruik van PPP onder Demon. Het reduceert (evenals het verhogen van de MRU grootte) de overhead van de voor het internet protocol benodigde adresseringshoofden (IP headers).

Server domeinnaam: Het gaat om het 32 bits IP adres van de naamserver van uw provider. Het is een verplicht veld, omdat u zonder DNS geen enkele naam op het internet in 32 bits IP adressen omzetten (to resolve) kunt.

Let op: plaats dit IP adres ook in het TCP/IP configuratienotebook.

Uw hostnaam: De hostnaam is de naam van uw computer op het internet. Het heeft voor zover ik weet alleen zin bij een vast IP adres (bijv. onder Demon).

Uw domeinnaam: Een verplicht nummer. Het gaat om de domeinnaam van uw internet provider (demon.nl, compuserve.com, etc).

Tabblad Modem

Modemtype: De meeste modems zijn Hayes compatibel. De US Robotics modems hebben hun eigen instellingen. De modems staan in /tcpip/samples/etc/modem.iak.

COM-Poort: De poort waarop uw modem aangesloten is (typisch COM1 of COM2 voor een extern modem).

Snelheid: De overdrachtssnelheid tussen uw computer en de seriële poort. 1152000 is een goede waarde als u een intern modem gebruikt of uw moederbord beschikt over een moderne UART chip.

Databits: vrijwel altijd 8

Pariteit: vrijwel altijd NONE

Prefix: ATDT

Initialisatiereeks: AT&FM0 zet mijn modem op de stille (M0) fabrieksinstellingen (&F).

Initialisatiereeks 2: Gewoon overgenomen (minder belangrijk).

Call waiting: Niet aanvinken. Het gaat om uitgaande telefonie.

Bellen

Hebt u alles ingevuld (niet verplichte velden waar u niet zeker van bent, zou ik blanco houden) dan kunt u inbellen met Bellen (waar nu Ophangen staat).

Op het moment dat u "[PPP] Enter Ctrl-C or Ctrl-Break to end session" in het Status (terminal) venster ziet hebt u een geldige PPP verbinding met het internet.

De verbinding wordt met Ophangen afgebroken1.

Deze melding in het status venster komt van het programma Serial Line Attach (slattach.exe) waarvan de IBM dialer de grafische interface is.1Er zijn meldingen dat CompuServe DOIP verbindingen na twee uur afbreekt met de melding:"FSM_RTERMREQ > LCP terminated at peer's request". Peer is de provider. FSM_RTERMREQ is het verzoek om beëindiging. De oorzaak is dat DOIP niet reageert op een periodiek signaal van de provider, die er vervolgens van uitgaat dat de PPP verbinding niet meer nodig is. Dit is een probleem als u fixpacks ed download .Gebruik hiervoor altijd AWget of een ander programma dat afgebroken downloads kan herstellen. Injoy heeft hier geen last van.