OS/2 Fixpacks

If it ain't broke, don't fix it!

> OS/2 Index <

Inhoud

Revisieniveaus van OS/2

Wanneer is een Fixpack nodig?

Fixpacks downloaden

Fixpacks toepassen

Een update naar kernel 4.50

Testkernels


Van OS/2 Warp 3 kwamen maar liefst zes versies uit:

XR_3000 Warp for Windows (red)
XR_3001 Warp with WIN-OS/2 (blue)
XR_3002 Warp for Windows manufacturing refresh (red)
XR_3003 Warp with WIN-OS/2 Connect (blue)
XR_3004 Warp for Windows Connect manufacturing refresh (red)
XR_3005 Warp preload (red)

Van OS/2 Warp 3 server kwamen twee versies uit.

XR_3005 Warp Server (blue)
XR_3006 Warp Server SMP (blue)

OS/2 Warp 4 kwam in 1996 uit:

XR_4000 Warp with Win-OS/2

In 1998 kwam OS/2 Warp Server (Aurora) uit.

XR_4500 Warp Server for E-Business (blue)

Fixpacks zijn distributies die uw bestaande systeem aan de eisen van de tijd aanpassen en fouten (bugs) in de oorspronkelijke distributie (GA, General Availability versie) corrigeren.

Fixpack 6 voor OS/2 Warp 4 bevat dus ook de bugfixes uit de eerdere fixpacks en de eventuele verbeteringen hierop. Met een recent fixpack is zelf OS/2 Warp 3 (voor 25,- te koop bij Mensys) Y2K compliant te maken. Of voor nieuwe hardware (Zip drives, USB) geschikt te maken.

Warp 3 met Fixpack 20 komt overeen met Warp 4 GA (zonder de netwerk extra's).

Revisieniveaus van OS/2

> Top <

Als u VER /R op de OS/2 prompt toetst krijgt u het revisieniveau van uw OS/2 systeem:

[I:\]ver /r
Dit is Operating System/2 versie 4.00
Revisieniveau 9.029

Ik gebruik hier Fixpack 5. In onderstaande tabel ziet u de revisieniveaus voor Warp 4.

9.023 = Warp 4 GA = Warp 4 zonder Fixpack
9.025 = FixPak M001
9.026 = FixPak M002
9.027 = FixPak M003
9.028 = FixPak M004
9.029 = FixPak M005
9.030 = FixPak M006
9.031 = FixPak M007
9.032 = FixPak M008
9.033 = FixPak M009

De Nederlandse Warp 4 staat momenteel op versie 9.

Dit geeft het meest recente Warp 4 US OS/2 Fixpack 14:

[I:\]ver /r
The Operating System/2 Version is 4.50
Revision 14.044

Inderdaad met een nieuwe OS/2 kernel: versie 4.50 van de OS/2 Warp server Aurora.

De Preview van eComStation geeft:

[H:\]ver /r

The Operating System/2 Version is 4.50
Revision 14.049

Een overzicht: Revision levels, CSD levels and version numbers



Wanneer is een Fixpack nodig?

> Top <

Warp 3 is in mijn ervaring niet stabiel zonder fixpack te draaien.

Voor Warp 4 (en updates in het algemeen) geldt de stelregel: If it aint broke, don't fix it!

Oftewel: pas geen Fixpack toe als uw systeem goed loopt. Een update toepassen om de nieuwste versie van het systeem te draaien is op zich geen goede reden om te updaten. Uw systeem zal zelden sneller worden na een fixpack.

Aan de andere kant zijn de laatste fixpacks die problemen van het jaar 2000 corrigeren ook niet te versmaden. Fixpacks zijn dus een noodzakelijk kwaad.

Mar Fixpacks brengen vaak weer nieuwe problemen met zich mee. Als u pech heeft start uw systeem niet eens op. Dat komt o.a. voor als het fixpack nieuwe IDE drivers installeert die nog niet voor uw hardware geconfigureerd zijn (Zie: IDE-busmastering). Vanaf Fixpack 11 zijn deze Device Drivers (DD) er daarom uit gehaald (afzonderlijk verkrijgbaar). Een enkele keer worden fixpacks na een paar dagen al weer van de IBM FTP site gehaald vanwege niet voorziene problemen. Probeer dus liever niet altijd haantje de voorste te zijn....

En lees altijd de README bestanden van de fixpacks eens goed door voordat u ze download..

Situaties waarin u een fixpack zou kunnen installeren zijn:

De eerste drie redenen zijn de beste reden om een fixpack toe te passen. Relevant wil zeggen dat u ze in uw praktijk tegenkomt.

Maar het jaar 2000 probleem hoeft in de praktijk geen reden zijn om OS/2 Warp hals over de kop te updaten. Deze problemen zijn gering en betreffen in de praktijk vooral het Win-OS/2 gebeuren. Maar een Windows Bestandsbeheer (gebruikt u het onder met een WPS?) is ook afzonderlijk te downloaden. Ik heb in de praktijk weinig van gemerkt (zelfs niet onder de Windows voor Werkgroep die ik onder Wabi voor Linux gebruik).




Wat ik maar bedoel te zeggen: If it aint broke, don't fix it! Doe dat pas als u er klaar voor bent. Dus als u daadwerkelijk iets te fixen hebt. En weet wat u moet doen. Maar nooit zomaar... (OS/2 is geen Windows).

In een "Een update naar kernel 4.50" is dit aan de hand van een praktijkvoorbeeld nog eens toegelicht.

Minder goede redenen zijn:

Specifieke hardware-ondersteuning kunt u doorgaans veiliger bereiken d.m.v. een selectieve installatie van enkele drivers of programma updates. Kijk daarvoor eerst op Warpupdates International , IBM Network Computing Software Support News of op de IBM's OS/2 Device Driver Pak On-Line Home Page.

Het regelmatig vastlopen van applicaties in het systeem heeft vele oorzaken.

Denk aan:

Deze lijst is natuurlijk verre van volledig. Ik noem slechts die problemen die ik in mijn praktijk regelmatig tegenkom en waar vrij eenvoudig wat tegen is te doen.

Netwerkcomponenten updaten

Eerst denken, dan doen, is u sowieso geraden als u netwerkcomponenten wilt updaten. Deze zitten niet in de klassieke IBM Fixpacks. Hierbij blijkt de ene component niet zonder de andere te kunnen.

  1. MPTS

  2. TCP/IP

  3. IBM Peer (File and Print Client )

In dat geval is Warpupdates International een onmisbare site. Hier staan veel aanwijzingen met links naar software en teksten op ftp://service.boulder.ibm.com. IBM presteert op het gebied van de informatievoorziening over OS/2 ronduit slecht.

Fixpacks downloaden

> Top <

Boulder is de FTP site van IBM. U vindt de Fixpacks in ftp://service.boulder.ibm.com/ps/products/os2/fixes en verder. Bijv. op ftp://ftp.software.ibm.com/ps/products/os2/fixes/v4warp/dutch-netherlands/ voor de Nederlandse Warp 4.

Gebruik bij het downloaden van Fixpacks bij voorkeur een echt FTP programma met resume functie of GNU wget.

Uiteindelijk kan het veel goedkoper zijn de Fixpacks te kopen op CD (bij BMT Micro Inc. of Mensys). Of de CD te lenen van een buurman die OS/2 gebruikt. Gebruikersgroepen als HUGO leverden Fixpacks aan hun leden op CD.

Fixpacks toepassen

> Top <

Lees eerst de README bestanden van de fixpacks goed door. En zorg ervoor dat u een op zijn minst met de OS/2 bootdiskettes kunt omgaan of beter nog een extra bootpartitie hebt voor OS/2. Zie hiervoor: Een onderhoudspartitie aanmaken met Bootos2 . Bedenk dat de onderhoudspartitie ook door het programma Service onder handen genomen kan worden. Maak er dus van tevoren een backup van (10 MB).

Een goede algemene tekst is Applying Service to OS/2 Warp van Frank McKenney. Lokaal te vinden als extra/warpservice.html. Een uitstekende site voor een internet Sslurp is (was?) Lorne's Warped Corner. Die lijkt echter te verdwenen zijn.

Bij IBM zag ik de Beginner's Guide to Understanding OS/2 FixPaks.

Zorg er voor dat de regel IFS=HPFS.IFS als eerste regel in de config.sys geplaatst is! Op de een of andere manier vallen fixpacks daarover.

Gebruik bijvoorbeeld het Freeware SimplyFix: Een Wizard-achtige utility om OS/2 Fixpacks direct van de harde schijf te installeren. U hoeft hierbij geen diskettes aan te maken. SimplyFix heeft REXX en >30 MB vrije ruimte op de vaste schijf nodig. Het maakt uiteindelijk gewoon gebruik van IBM's Corrective Service Facility (CSF) programma.








Een ander optie is Quickfix. Ook te vinden in het Hobbes: /pub/os2/system/patches/fixpack archief.

En voor wie nieuwe OS/2 systemen installeert is Update CD tool van Zsolt Kádár een aanrader.

Een update naar kernel 4.50

> Top <

Aangezien de Amerikaanse Warp 4 op versie 14 zit heb ik hier het VS Fixpack 14 op toegepast. Fixpack 13 en hoger bevatten de OS/2 Warp Server for eBusiness versie 4.50 kernel en leveren dus naast reparaties van specifieke problemen ook een echte opwaardering van de OS/2 kernel op. De WsEB kernel heeft een ander virtueel geheugenbeheer dan de klassieke OS/2 Warp kernel. Zie: Geheugenbeheer van de de Aurora kernel.

Ik gebruik altijd SimplyFix versie 4.1 om van de harde schijf te kunnen installeren.

Van tevoren werd een backup van de OS/2 bootpartitie met PQ Magic 4 (vanuit DOS) gemaakt. De simpele reden is dat ik teveel spannende uren met hoofdbrekende updates heb doorgebracht. Zo'n "je kunt altijd terug optie" is dan een geruststellende gedachte1. DriveImage en Ghost bieden ook backup mogelijkheden voor HPFS partities. Een dergelijk programma kan ik u van harte aanbevelen.

Maar eerst moest ik de bestanden downloaden. Dit ging enige malen mis. Het vervelende is dat ik er pas later achterkwam dat de resume (herstel) optie van het FTP programma FTPBrowser (shareware) niet goed met de FTP proxy functie van WWWoffle onder Linux samenwerkte. Omdat de IBM server druk bezet was (en FTPBrowser een soort aan-uit effect kreeg) , bleek het downloaden via Netscape nog het snelst. Er werden meerdere FTP sessies tegelijk gestart, om de bestanden uit Boulder server te "trekken"... Zo werd de bandbreedte toch nog benut. Een zaterdag- of zondagochtend is vaak een goede tijd voor een download. Tegenwoordig zou ik wget voor een dergelijke klus gebruiken. Of wachten totdat fixes op CD verschijnen.

De URL was: ftp://service.boulder.ibm.com/ps/products/os2/fixes/v4warp/english-us/xr_m014/. Let wel hiermee installeer je een US versie.

Het is belangrijk om goed na te gaan of alle bestanden volledig zijn overgekomen. SimplyFix pakt de diskimages op de harde schijf uit, maar controleert hun integriteit niet. Als bestanden onvolledig zijn opgehaald zal een Service die bepaalde bestanden niet kan vinden weigeren door te gaan.

In zo' n geval kunt u in mijn ervaring SimplyFix het best opnieuw starten nadat u de /OS2/INSTALL/LOGF0000.OS2 en andere logbestanden van het fixpack - zie voor de lokaties de readme.1st onder "Previous installation interrupted" - en de eerder door SimplyFix uitgepakte bestanden in de tijdelijke directory verwijderd hebt. Ik maakte ook de archive map van te voren leeg. Uiteindelijk liep alles op rolletjes (doordat Service weigerde door te gaan werd me ook een backup van de partitie bespaard) en kwam er een nieuwe OS/2 versie.

[I:\]ver /r
The Operating System/2 Version is 4.50
Revision 14.044

Met "bldlevel os2krnl" vraagt u meer info op.

Een direct gevolg van deze update was dat in de bewerkte bestanden Nederlandse teksten door Amerikaanse teksten waren vervangen. Daarnaast bleek deze versie met de Aurora OS/2 4.50 kernel merkbaar sneller.

Maar er zijn ook problemen.

Verwoestend zijn de problemen die kunnen optreden met bepaalde hardware. Als u pech hebt (zoals met de vervanging OS2DASD.DMD) start OS/2 niet op. Ga er dus niet vanuit dat uw problemen verholpen zullen worden, maar bereid u dus altijd op het ergste voor. Lees de README's. Maak altijd een backup. Een systeem is zo goed als zijn laatst bruikbare backup. Last but not least: koop goede hardware!

Let op: Doe de update naar een hoger FP nooit vanaf de Warp GA als u Lotus SmartSuite installeert! Neem dan bijv. FP 6 als uitgangspunt. Waarom? Als u niet tevreden bent kunt u naar het vorige Fixlevel, maar een OS/2 Warp 4 GA systeem met SmartSuite loopt geheid vast omdat Smartsuite minimaal FP 6 nodig heeft.


Testkernels

> Top <

Om de zoveel tijd plaatsen medewerkers van IBM testkernels op ftp://testcase.boulder.ibm.com/ps/fromibm/os2/. Ze worden op comp.os.os2.bugs ("kernels available") aangekondigd. Wat oudere kernels staan op ftp://service.boulder.ibm.com/ps/products/os2/fixes/update-kernels/. Deze gezipte kernels zijn zonder enige garantie. Ze fixen meestal een voor u niet zo relevant probleem, maar ze leveren mogelijk wel weer nieuwe (ongedocumenteerde) problemen op. Wat dat betreft is het wijs de discussies in de OS/2 nieuwsgroep comp.os.os2.bugs te volgen voordat hier aan begint.

Op Hobbes staan Rexx scripts van Dimitrios Bogiatzoules (moritz_013.zip) waarmee u deze gezipte testkernel zonder veel moeite installeren en deïnstalleren kunt. Bedenk dat u voor de undo functie een oude kernel nodig heeft (OS/2 bootpartitie, CD of diskettes) als de nieuwe versie niet werkt.

Kies de juiste kernel voor uw systeem. De naamgeving kan u daarbij helpen. Een testkernel met de naam w420020802d.zip duidt op een testkernel voor Warp 4/MCP systemen van 2 augustus 2002. De d aan het eind duidt op debugcode. Voor een gewoon systeem zou ik geen debug versie nemen. Zips die met uni en smp beginnen zijn respectievelijk bedoeld voor enkelvoudige and (symmetrische) multiprocessor WSeB/ACP systemen.

> Top <
> OS/2 Index <



1Overigens biedt de Corrective Service Facility ook de mogelijkheid de oude bestanden weer terug te zetten.