Disclaimer

> OS/2 Index <

Computergebruikers moeten nogal wat zaken uitzoeken. Dan is het prettig als iemand je helpt. Windows gebruikers zijn hier in het voordeel. Voor hulp en ondersteuning kunnen ze meestal wel een kennis, een helpdesk of een computertijdschrift raadplegen. OS/2 gebruikers zijn op andere methoden aangewezen.

Ik haalde mijn informatie en inspiratie ooit uit de CompuServe Fora. Daar werd ik sysop. Als sysop werd ik geacht op mijn gebied (de multiboot PC, Linux, OS/2) door de bomen het bos nog enigszins te kunnen zien. Na de CompuServe's overname door AOL werden de internet nieuwsgroepen en mailing lijsten steeds meer een belangrijke bron van informatie. Deze pagina's zijn het resultaat van mijn pogingen om OS/2 wat meer in kaart te brengen.

Ik wil en kan niet beschrijven wat je allemaal met OS/2 als besturingssysteem kunt doen. Dan wordt het een dikke pil die niemand leest of loopt het uit op hol jargon. Het gaat mij om een goede grondslag. Basale zalen komen het eerst. Dus de vraag: wat is het minste dat je moet weten om OS/2 te installeren, te gebruiken en te onderhouden staat voor mij centraal.

Er zijn veel bronnen geraadpleegd. Boeken, handleidingen en vooral veel bronnen op CompuServe en het internet. Maar het is buitengewoon lastig, zo niet onmogelijk, om in die mengelmoes van technische informatie, theorieën, observaties, meningen en het met jargon overgoten blabla - feiten van interpretaties en hoofd- van bijzaken - te kunnen blijven onderscheiden. Laat staan om een gewogen oordeel te vellen. Met deze overvloed van (des)informatie is het geen wonder dat het besturingssysteem met de beste marketing (Windows) de strijd om de desktop won. Bijna iedereen gebruikt nu Windows.

werk_in_uitvoering.gifIs dat een reden om OS/2 op te geven? Nee. Met OS/2 kan ik prettig werken en daar gaat het mij om. Ik leer elke dag meer en schrijf mijn ervaringen op. Ik beschrijf maar een fractie van de mogelijkheden van dit besturingssysteem. En ik heb mijn blinde vlekken. Maar beter iets dan niets. Opdat u en ik er ons voordeel mee kunnen doen.

Aan mooie kreten heeft een OS/2 gebruiker niets. Door als het even kan alleen zaken waarmee ik zelf ervaring heb opgedaan in gewone termen te beschrijven, hoop ik irrelevante en/of onjuiste interpretaties en verhullend jargon te vermijden. Daarom loop ik ook altijd achter "de feiten" aan. Het voordeel lijkt mij dat het gebodene van een redelijke kwaliteit kan zijn.

Ik toets de zaken zo mogelijk wel, maar natuurlijk blijft het mijn interpretatie van de werkelijkheid. Niemand garandeert u, dat wat onder mijn configuratie blijkt te werken, ook voor u werken zal. Laat staan de beste oplossing voor u zal zijn. Dat moet u zelf beoordelen.

Een goed OS/2 boek (eventueel van De Slegte) en het zelf raadplegen van de bronnen op het internet blijven onontbeerlijk. Wat ik biedt is slechts een handreiking. Geen OS/2 handleiding. Dat is en blijft een taak van IBM. Van u mag verwacht worden dat u de bij uw software meegeleverde aanwijzingen leest en begrijpt. Deze verhandeling is slechts een aanvulling hierop. Ik wijs u op bepaalde mogelijkheden, achtergronden en enkele bekende addertjes onder het gras.

Ik beschouw veel teksten als behoorlijk prematuur (deels alpha, deels bèta). Dat betreft vooral de nieuw opgestarte projecten. Ik kom voortdurend nog spellingsfouten, defecte links en niet lopende zinnen tegen. Maar ik blijf de teksten verbeteren, zolang ik OS/2 gebruik. Gelukkig is mijn kennis van OS/2, computers en het Nederlands voor verbetering vatbaar.

Inhoudelijk valt het op de OS/2 site overigens nog wel mee. OS/2 gebruikers kunnen er nu hun voordeel mee doen bij de installatie en het onderhoud van OS/2. Dat was de reden om deze pagina's op het internet te publiceren. Doordat ze er nu staan voel ik mij gedwongen om op termijn aan te vullen en/of te verbeteren. Waar de onderwerpen duidelijk nog niet af zijn zult u op zijn minst enige internet verwijzingen aantreffen. Je moet ergens beginnen.

OS/2 is allesbehalve dood. Ik hoop de komende tijd meer aandacht te besteden aan het netwerk, XFree/OS2, eComStation en Odin. Als ik tijd heb tenslotte, want ik ben ook maar een amateur.

Al met al geeft deze site slechts de beperkte visie van de auteur weer.

> OS/2 Index <


Email me


 

Voor opmerkingen en opbouwende kritiek over deze site houd ik mij aanbevolen. De kans is groot dat ik uw lees- en praktijk ervaring mee kan nemen in een volgende versie. U kunt hierover contact met mij opnemen via: sjoerd.h.visser@hccnet.nl.

Maar stel specifieke vragen over de installatie van OS/2 a.u.b. op de Nederlandstalige USENET groep news:nl.comp.os.os2. Vrijwel altijd worden ze door iemand beantwoord.

HCC leden (Windows Totaal!) kunnen na aanmelding bij de HCC OS/2 gebruikersgroep ook terecht in hun behoorlijk actieve email-discussiegroep.

Het internetadres van de OS/2 site is: http://home.hccnet.nl/multi.boot/os2/. Ik weet nog niet hoe lang het Demon adres blijft bestaan.

Over de HTML-code

 

Deze HTML-code is aanvankelijk aangemaakt met Word Pro uit de Nederlandse Lotus SmartSuite voor OS/2 Warp 4. Kennis van HTML is bij deze WYSIWYG-tekstverwerker niet vereist. Netscape 2 en 4 werden gebruikt om de uiteindelijke opmaak te controleren. De Bewerken/ongedaan maken en de spellingscontrole van Word Pro werden hierbij zeer gewaardeerd.


 

Sinds de frames maak ik gebruik van StarOffice 5.x (onder OS/2, Windows en Linux). Deze werkt goed samen met WordPro, beter dan de Netscape Composer. De Linux versie was ideaal om de links te controleren (op kleine letter/grote letter problemen). De laatste tijd werk ik vanuit OS/2 op een Linux samba server. Apache geeft de feedback. Onder OS/2 is de Xitami webserver een leuk alternatief. De weergave onder Mozilla is een goede test

De teksten waren aanvankelijk ook redelijk te lezen met de IBM WebExplorer of Lynx. De opmaak was met opzet vrij simpel gehouden. Informatieoverdracht met minimale bandbreedte stond voorop. De laatste tijd gebruik ik echter steeds vaker in gif omgezette bitmaps, omdat plaatjes vaak meer zeggen dan woorden (ik kan u wel zeggen dat iets eenvoudig is, maar als u daarbij geen afbeelding ziet, gelooft u het niet). De screenshots worden met Gotcha aangemaakt en in een Lichtbak vergaard (Autosave to numbered files in..). Handig! Ik koos voor gifjes omdat die in mijn praktijk weinig bandbreedte nodig hebben en i.t.t. het jpg formaat ook bij lage kleurdieptes goed werken.

Sjoerd Visser

> OS/2 Index <
Deze teksten mogen niet worden gewijzigd, vermenigvuldigd of voor commerciële doeleinden worden gebruikt zonder toestemming van de auteur. © Sjoerd Visser (2000).