De OS/2 Warp 4 client in mijn thuisnetwerk

> OS/2 net index <

Tot 1999 had ik geen ervaring met netwerken. Ik gebruikte de verschillende besturingssystemen om en om en benaderde hun bestandssystemen. Dat "multibooten" wil ik ook blijven doen. Maar toen er een afgedankte PC over was werd het tijd voor een netwerk. Achteraf gezien had ik dat al veel eerder moeten doen.

Een netwerk van maar twee computers

> OS/2 net index <

Deze sectie gaat over de OS/2 Warp 4 client in mijn eerste thuisnetwerk. Het ging maar om een klein netwerk met twee PC's. Zo nu en dan werd er een laptop van het werk aangehangen. Deze draaide Linux vanaf een voor Windows verborgen partitie.

De multiboot PC

De veelgebruikte huiskamer PC (400 Mhz Celeron, 128 MB) "visser" is een multiboot PC die OS/2 Warp 4, Linux, DOS, BEOS en de bèta Windows 2000 kan draaien. Onder OS/2 Warp (Win-OS/2) en Linux (wabi) draaien 16 bits Windows applicaties.

Internet

Gateway ISP

<- - ppp0 - - >

via Injoy

OS/2 als router

visser

192.168.1.10 eth0

<=== LAN ===>

192.168.1.0

zolder

192.168.1.20 eth0

laptop

192.168.1.21 eth0Zolder fungeert als een imap server, WWW en NNTP proxy voor "visser". Tijdens een dial-up internet verbinding fungeren "visser" en "zolder" als een geheel. "Zolder" haalt de post, de nieuwsgroepberichten en geselecteerde WWW sites op. Het grote voordeel is dat ik offline onder ieder OS en met iedere browser mail-client of nieuwsgroeplezer de scala aan informatie op het internet kan raadplegen. En het werkt nog snel ook. Zie de artikelen over leafnode en WWWoffle in de Linux netwerk sectie.

De Linux server

"Zolder" is een Pentium 75 met 64 MB RAM die meestal Linux, soms Windows 95 draait. Kinderen draaien er spelletjes op, maar meestal fungeert "zolder" als server onder Linux met de monitor uit.

Linux wordt gebruikt waar het goed in is: als server die vanuit ieder OS te configureren is. "Zolder" functioneert onder Linux ook als leverancier van X applicaties voor OS/2. De meeste X applicaties op "zolder" zijn moeiteloos op de XFree86/OS2 server af te beelden.

Laptop

De derde deelnemer is een laptop die op het werk Windows 95 en thuis Linux draait.

Een Linux samba server presenteert "Mijn Documenten". Onder StarOffice en Wordpro zijn de Word documenten goed te bewerken.

Lilo zit op een bootflop. Voordeel: de configuratie van de Novell systeembeheerder blijft onaangetast. Er is komt geen "illegale" software aan te pas. Alleen de FAT32 partitie werd wat kleiner.

> Top <