Virtual Network Computing

>> Index <<

Virtual Netwerk Computing is een manier om via het TCP/IP netwerk andere computers te besturen. Dit gaat gewoon met het toetsenbord en de muis. Het beeld van de eene computer (met de VNC server) verschijnt in een venster op de andere computer (de VNC viewer).

Het aardige van VNC is dat er server en client software voor heel veel besturingssystemen bestaan. Bovendien zijn ze gratis verkrijgbaar. Voor meer informatie zie: Real Virtual Network Computing. OS/2 viewers en servers staan op Hobbes.

Mocht uw OS geen viewer hebben probeer dan de server eens via webbrowser met java ondersteuning op poort 5800 (http://zolder:5800) te bereiken. Dan wordt na aanmelding een Java applet gestart en kunt u de geintegreerde IE desktop van Windows zelfs in Netscape browsen!

In de onderstaande afbeelding wordt vanuit Linux (de client) een nu als "VNC server" dienende Windows 95 PC op zolder bestuurd. Ik werk in de huiskamer onder Linux. De VNC viewer laat het 800 x 600 beeld van de Windows PC op de 1024x768 Linux Desktop zien. De besturing gaat gewoon met de muis en het toetsenbord. De monitor van de Windows PC mag uit of aan staan.


U ziet de KDE Desktop Environment. Linux draait Samba zodat de Windows PC op zolder de bestanden op de Linux PC kan benaderen. Het door Lotus Organizer geopende Organizer agenda-bestand bevindt zich op een vFAT partitie. Om het rechtstreeks vanuit de huiskamer PC te openen zou ik Window of OS/2 moeten draaien (er is geen Organizer versie voor Linux).

Voorwaarde is dat u een VNC server op uw Windows PC installeert en een VNC Viewer op de de Linux PC. Daarna maakt u als root een verbinding met de buurman (hier "zolder") PC. U moet een wachtwoord ingeven om de server op de Windows PC te gebruiken. Dat laatste is geen luxe, want VNC werkt ook via het internet. In dat geval kunt u ook de Secure Shell versie gebruiken.

sjoerd@visser:~ > su

Password:

root@visser:/home/sjoerd > vncviewer zolder

VNC server supports protocol version 3.3 (viewer 3.3)

Password:

VNC authentication succeeded

Desktop name "zolder"

Connected to VNC server, using protocol version 3.3

VNC server default format:

8 bits per pixel.

Colour map (not true colour).

Using default colormap which is TrueColor. Pixel format:

32 bits per pixel.

significant byte first in each pixel.

True colour: max red 255 green 255 blue 255, shift red 16 green 8 blue 0

Using shared memory PutImage

Omdat het beeld van de Windows PC pixel voor pixel via het netwerk verstuurd wordt is de beeldschermopbouw van de VNC viewer behoorlijk traag.

U kunt er geen Windows spelletjes mee spelen. Het spelletje van uw zoontje onderbreken ("eten!") wel. Tekstverwerken, voor helpdesk spelen, een agenda raadplegen of de Windows PC op afstand configureren behoren zeker tot de mogelijkheden.

M.n. voor de configuratie op afstand is VNC handig: terwijl Windows reboot werkt u onder Linux door.

De server is al actief voordat iemand inlogt, zodat u na een reboot van de Windows computer onder Linux met "vncviewer hostnaam" het Windows inlogscherm kunt zien.

Dat bespaart u veel heen en weer geloop.

Onder SuSE vindt u de Windows versie van de VNC server en viewer onder /dosutils.

De Linux versies zijn d.m.v. yast te installeren.VNC variant met compressie voor tragere netwerken (modems) : TightVNC / Bandwidth-Efficient VNC Distribution>> Index <<

Deze tekst mag niet worden gewijzigd, vermenigvuldigd of voor commerciële doeleinden gebruikt worden zonder toestemming van de auteur. © Sjoerd Visser (2000).