Televisie opnemen en afspelen met EmperoarTV

> Index <

EmperoarTV

De Hauppauge WinTV-PVR televisiekaarten

DVDFront

EmperoarTV instellen

Televisiebeelden opnemen

Door EmperoarTV TV ondersteunde container formaten

Meer lezen


EmperoarTV

> Top <

Het OS/2 shareware programma EmperoarTV van S&T Systemtechnik GmbH kan met de meeste Hauppauge WinTV PVR 150, 250, 350 en 500 PCI TV kaarten televisie weergeven en opnemen.

EmperoarTV ondersteunt op deze kaarten de gangbare analoge televisieformaten: PAL, NTSC, SECAM. Het Japanse en Noord-Amerikaanse National Television System Committee (NTCS) was het eerste video formaat voor televisie. Het tekent met 525-lijnen op 60 Hz (480i), maar interfereert met het op 50 Hz werkende Europese stroomnet. In Europa koos men daarom voor het Duitse Phase Alternating Line (PAL) televisiesysteem, dat 625-lijnen op 50 Hz tekent (576i). Er zijn inmiddels meerdere PAL varianten. In Europa is het PAL/BG of PAL 1 (UK). SECAM is een Frans systeem dat de Franse televisieindustrie moest redden.

EmperoarTV wordt goed door ontwikkelaar Rüdiger Ihle onderhouden. Inmiddels worden ook Digital Video Broadcast (DVB) kaarten van Technotrend, Terratec en andere merken door EmperoarTV 2.0 ondersteund. Ihle is tevens een gewaardeerd moderator op het OS/2 Warp 4.0/eComStation 1.x (PVR 150/250/350/500) forum van de SHS Unofficial WinTV-PVR & MediaMVP site.

De Hauppauge WinTV-PVR televisiekaarten

> Top <

Hauppauge vertelt de Windows gebruikers het volgende over haar WinTV Personal Video Recorder (PVR) 250 PCI kaart:

Maar Hauppauge levert slechts OEM software en drivers voor Windows. Zelfs een open source Linux programma om alleen maar televisie te bekijken ontbreekt. U zult dus onder OS/2 en Linux het wiel opnieuw moeten uitvinden bij de beeldweergave, videocapture, beeldbewerking en opslag op verwisselbare schijven, want de gebundelde WinTV en ULead DVD Movie Factory software werkt alleen onder Windows.

Nu zijn er onder OS/2 wel programma's en drivers als BTTV die bepaalde videokaarten (chipsets) ondersteunen. De Linux versies van MPlayer en Mencoder kunnen dankzij de Video for Linux kernel driver en het virtuele bestandssysteem, videostromen in /dev opvangen, afspelen en gecomprimeerd opslaan. Daarnaast wordt er gewerkt aan een driver (http://ivtvdriver.org) die de CX23415/CX23416 MPEG-2 codec chip van Conexant ondersteunt. Maar de praktische vertaling van deze open source projecten naar OS/2 is nog ver weg.

Gelukkig kreeg de Duitse ontwikkelaar Rüdiger Ihle van S&T Systemtechnik GmbH voldoende informatie om de closed source televisiedriver IVAC.SYS en het bedieningsprogramma EmperoarTV te ontwikkelen.

EmperoarTV kan de Hauppauge Personal Video Recorder (PVR) videostromen in allerlei MPEG-1 en 2 formaten op de vaste schijf opslaan. U kunt ze met EmperoarTV, Mplayer, WarpVision of een andere mediaspeler afspelen.

Aansluitingen

De Hauppauge WinTV-PVR PCI televisiekaarten hebben een Separate-Video / Composiet ingang en een 75 Ohm antenne-ingang. Tevens beschikken ze over een 3,5 mm mini-jack (Line-In) waarop u externe audiobronnen kunt aansluiten.

De externe audio en video-ingangen kunt u gebruiken om met de MPEG encoder chip van de PCI kaart on the fly beeld en geluid in MPEG-2 of MPEG-1 formaat op de vaste schijf te zetten. Op die manier kunt u uw audio- en videocassettes en langspeelplaten digitaliseren. Met programma's als FFmpeg en mencoder kunt u de MPEG-2 bestanden vervolgens naar andere bestandsformaten (avi, mp4) met compactere codecs (mpeg4, mp3, ac3) of naar DVD omzetten.

U sluit een (eventueel via een splitter en/of antenneversterker afgetapte) antennekabel of de kabel van uw videorecorder aan op de antenne-ingang voor de televisie. Deze is weer aangesloten op tuner met kanalenscanner van de hardware, die met EmperoarTV bedient kan worden. Voor digitale televisie op de analoge WinTV-PVR PCI televisiekaarten blijft net als bij een gewone analoge televisie een digitaal naar analoog decoder nodig.

Als extra beschikt de WinTV-PVR 350 over een FM-tuner en bijbehorende FM antenne-ingang. De FM-tuner kan via EmperoarTV worden bediend. De bijgeleverde dipool antenne bleek van matige kwaliteit, maar niets belet u om een betere antenne te gebruiken.

De WinTV-PVR 350 heeft ook als enige van de door EmperoarTV ondersteunde kaarten een hardware MPEG-2 decoder en een S-Video en audio uitgang die u op een extra monitor en geluidsversterker kunt aansluiten. Hiermee kunt u de door EmperoarTV afgespeelde opnames (live via de FM of televisie tuner of opgeslagen in MPG bestanden) naar een een ander apparaat (bijv. een externe monitor of videorecorder) sturen. Dit heb ik niet getest.

Tenslotte hebben alle apparaten een uitgang voor de sensor van de infrarood afstandsbediening. Deze werkt met EmperoarTV ook onder OS/2.

DVDFront

> Top <

Voor EmperoarTV gebruikers heeft Rüdiger Ihle het GUI frontend DVDFront ontworpen dat met behulp van allerlei open source utilities stapsgewijs DVD's van de door EmperoarTV opgenomen video-opnames kan maken. Het is te vinden op http://www.s-t.de/en/produkte/download.htm.

Het programma DVD Prep zet AVI en MPEG bestanden om in het DVD formaat. Dvdauthor (ooit bedoeld om DVD's te editen) maakt de DVD bestandsstructuur aan. Mkisofs (onderdeel van de Cdrtools) zet een hybride ISO9660/JOLIET/HFS bestandssysteem op de vaste schijf en DVD DAO of cdrecord (een CD/DVD/BlueRay recording programma) brandt dit op een verwisselbaar medium. BlueRay wordt overigens niet door OS/2 ondersteund.




EmperoarTV instellen

> Top <

Voordat u televisie kunt zien moet u de PCI kaart installeren, de bedrading aansluiten en EmperoarTV drivers installeren via het setup programma. Een EmperoarTV trial versie haalt u van S&T Systemtechnik GmbH.

Als EmperoarTV u zo goed bevalt dat u het wilt registreren (55 euro bij Mensys) moet u het serienummer van de videokaart opgeven. Een licentie geldt voor een bepaalde TV kaart. Om te voorkomen dat u de PC weer open moet schroeven, noteert u het serienummer liever meteen.

Daarna reboot u en start u EmperoarTV op. Rechts-klik op het programma en kiest u Settings. In het tabblad TV Setup kiest u in Nederland voor de B/G variant van PAL. Vervolgens scant u de kanalen met Scan. Onder het tabblad Names kunt u ze een naam geven. En onder het tabblad Remote kunt ze een nummer geven voor de afstandsbediening.

Op de kanalen lijst ziet behalve nummers (0, 5, 7 etc) van de videokanalen ook pseudo-kanalen staan. Hiermee kunt u u op de externe invoerapparaten afstemmen. E1 is bestemd voor de composiet video ingang. E2 voor de S-Video ingang en E3 voor de bij Europese versies van WinTV PVR350 geleverde SCART adapter.

Het tabblad Colors kunt u op de standaardwaarden laten (alles 50%).

De tabbladen Video en Audio capture bespreek ik verderop. Ik wil hier slechts aangeven dat u het Output profile onder de tab Video capture zowel de kwaliteit van de huidige PM weergave als de MPEG opnames bepaalt.

Stel de Video capture dus minimaal in op DVD extra long play, om van een 720x576 beeld of groter te genieten. Als u zelden iets ad hoc opneemt kunt u ook hogere resoluties aan PM aanbieden. Maar doe dat alleen als dat een zichtbaar beter videobeeld oplevert. Want anders belast u het OS/2 systeem onnodig veel.

Bedenk, dat het decoderen van de MPEG-2 stroom geheel door de centrale- en coprocessor wordt gedaan. De hardware decoder van de WinTV PVR 350 speelt alleen een rol bij de uitvoer naar externe apparaten. Bij de schermweergave spelen zowel CPU, de moederbord chipset en de ondersteuning van de videokaart (GPU) een rol om de gekozen bandbreedte te verwerken.

Voor het tabblad Hardware zou ik voor audio device no Default of 1 gaan als u een (werkende!) geluidskaart hebt.

Hebt u twee werkende geluidskaarten (mij is het zelfs onder Linux nog niet gelukt), dan zou u misschien No 2 kunnen gebruiken voor EmperoarTV en No 1 voor overige de overige geluidsbronnen. Als uw uw geluidsboxen over meerdere audio-ingangen beschikt (Bose) dan zou de bronnen kunnen mixen.

Het item Shared acces speelt alleen een rol als u op een systeem meerdere TV kaarten gebruikt die dezelfde EmperoarTV IVAC.SYS driver benaderen. Niet alle geluidskaarten en drivers kunnen hiermee overweg. Voor het tegelijkertijd afspelen van een MP3 via Z! en het televisiegeluid van EmperoarTV maakt het niet uit. Want die shared acces wordt al door OS/2 PM geregeld. Op de Screen page van het tabblad Hardware stelt u de hardware extensies van de videokaart (enDive, SNAP overlay) en de Online Screen Display (OSD) van de EmperoarTV vensterinhoud in.

Bij de videoweergave op het OS/2 beeldscherm kunnen op geschikte audio en videokaarten, DART, Warp (enDIVE) en SNAP overlay worden gebruikt, zodat ook bij 32 bits kleuren het processorgebruik relatief laag blijft. Met Snap deed EmperoarTV het op mijn door SciTech (SNAP) ondersteunde OS/2 hardware beter dan met de bij de TV kaart geleverde WinTV2000 Windows XP software die tot mijn frustratie alleen goed werkte onder het beheerders account.

Momenteel verkies ik Enable EnDive mode (zie hiernaast), omdat Mplayer (indien aanwezig) standaard SNAP gebruikt. En het bleek (althans bij mij) dat EmperoarTV en MPlayer Snap het PM beeldscherm niet konden delen. Zelfs als Snap niet via EmperoarTV iets op het PM beeldscherm afbeeldde (een TV uitzending opnemen of alleen maar standby staan in -vcr modus), dan nog bleek het incompatibel met de Mplayer standaard instelling van probeer eerst Snap, dan warpoverlay/endive en dan dive. En PM liep erop vast zodat ik de reset knop moest gebruiken..

Na wat geëxperimenteer kwam ik er achter dat het alleen instellen van Endive mode voor EmperoarTV het beste was. MPlayer kon dan vrijelijk over de de Snap API beschikken.

EmperoarTV heeft ook een interface voor OSD ondersteuning via de Amouse driver (scrollen met de middelste knop), die ik echter vanwege muisproblemen onder Watchcat niet meer gebruik. Amouse nam ook extra laag geheugen in, wat me eerder out of memory errors opleverde.

Daarnaast wil ik u nog wijzen op het gebruik van Mozilla van OS/2 's high resolution timer. Deze timer is voor multimedia-apparaten bedoeld, maar alle Mozilla applicaties gebruiken ze ook. Nu heeft het web een hoog multimediagehalte, maar de flash plugin loopt al met hoogste prioriteit. En een email programma heeft zeker geen bevoorrechte lease op de processortijd nodig. Om te voorkomen dat de van trage internetbronnen gebruik makende Mozilla Thunderbird teveel processortijd gebruikt, start ik hem met de volgende batch op:

SET MOZILLA_HOME=c:\home\default
C:
CD \
CD OS2BIN\INTERNET\THUNDERBIRD
REM Thunderbird dimmen
SET NSPR_OS2_NO_HIRES_TIMER=1
START "Thunderbird" /C PRIORITY 1 31 "THUNDERBIRD!L.EXE >> c:\var\log\tbird.log 2>&1"
EXIT

U kunt "SET NSPR_OS2_NO_HIRES_TIMER=1" ook in de CONFIG.SYS zetten. Hiermee voorkomt u dat Mozilla uw multimedia applicaties vertraagt en EmperoarTV het openen van Mozilla menu's verstoord.

De minimale vereisten van EmperoarTV zijn Warp 3 op 800 MHz PC met 64 MB Ram op een gewone videokaart. Gebruik dan lagere resoluties en niet meer dan 64k kleuren. Voor een Windows systeem werd een Pentium® III processor van 1,2 GHz of sneller, 128 MB RAM onder Windows XP of hoger aanbevolen. Drivers voor de 64 bits versie van Windows Vista ontbreken voor de Win-TV-PVR 250 en 350 (Vista).

Televisie opnemen

> Top <

In de televisie modus (mpegtv2.exe -t) kunt u in een PM venster televisie bekijken. De kwaliteit van de weergave hangt af van het gekozen Output profile.

Als u iets op de uw OS/2 televisie tegenkomt waarvan u zegt: Dat moet ik nu opnemen, dan klikt u gewoon op de rode opnameknop. Maar u kunt daarna niet meer van videokanaal wisselen. Tenzij u de opname afsluit.

Maar EmperoarTV heeft ook een handige Scheduler (op een EmperoarTV venster rechts klikken/Scheduler) waarmee de programma's eenmalig (bijv. een film), dagelijks (bijv. het Journaal of NOVA/Den Haag Vandaag) of wekelijks (uw favoriete serie) met naam en datum opgenomen kunnen worden. De geplande opnames vinden op de achtergrond plaats. Ondertussen kunt u van video en audiokaart van uw computer gebruik blijven maken. Ze worden tijdens het hardwarematig (MPEG-2 encoder chip) converteren en opslaan van televisie niet gebruikt.

Als EmperoarTV niet altijd als videorecorder aanstaat kunt u dit in het WPS object van EmperoarTV VCR aanpassen. Met de WPS scheduler tab wordt bij mij EmperoarTV VCR modus (pad\mpegtv2.exe -v) standaard om 19.59 geactiveerd om dagelijks het 8 uur journaal te kunnen opnemen.

De bestanden worden als MPEG 1 of 2 videobestanden opgeslagen. In de regel neemt een uur DVD extra long play 2 GiB in beslag. Een film van 2,5 uur neemt dus 5 GiB ruimte in. Dergelijke bestanden zijn te groot om via het netwerk te exporteren (2 GiB limiet) of op een FAT32 USB schijf op te slaan.

Om die reden is het handig om de Output file size limit tot 2047 MB (dus < 2 GiB) te beperken, waardoor de als Titel_01.MPG, Titel_01.MPG, etc genummerde MPG bestanden onder de WPS via het netwerk kunnen worden getransporteerd. Gebruikt u Netdrive dan is 4095 MB (< 4 GiB, de FAT32 limiet) wel een handige maat. De mediaspelers die ik gebruik zullen ze net als een serie VOB-bestanden van 1 GiB als een complete film herkennen.

De door EmperoarTV onder OS/2 opgeslagen MPEG bestanden kunnen door EmperoarTV, WarpIn of een Mplayer (incl. mencoder en ffmepeg) variant onder de WPS geopend en afgespeeld worden. Ook als hun bestandsgrootte groter dan 2 GiB is. De WPS zal hun bestandsgrootte als 0 opgeven, maar kan er op het lokale systeem nog wel mee overweg.

Maar als u opgenomen video's meteen daarna onder OS/2 afspeelt en wist of naar het compactere avi formaat hercodeert, zou ik de video's in redelijk hoge kwaliteit (DVD standard quality of beter) in een enkel MPG2 bestand op JFS opslaan. Hiervoor geeft u de Output file size limit van 0 op. Een MPEG2 film van 2 uur zal dan 5,6 of meer GiB schijfruimte kosten, maar na het hercoderen naar MPEG4 nog maar een kwart daarvan of minder. Aangezien een AVI bestand maximaal 2 GiB groot mag zijn, zal een passende codering altijd via het netwerk zijn te transporteren. Het idee hierachter is dat

Televisiebeelden opnemen

> Top <

Via Edit Output profile kunt u het MPEG containerformaat instellen waarmee EmperoarTV de televisie weergeeft en opslaat.

Voor het bekijken van televisie op een snelle PC met een door warpoverlay ondersteunde videokaart is het Output profiel MPEG2 Full D1 12.0 MBit/s interessant. Een 32 bits PCI bus kan 133 Mbyte/s aan. Dit geeft in de praktijk weinig overhead en het videobeeld zal voor mijn gevoel perfect aankomen. Ik zag full screen op een 21 inch scherm wel een IRQ load van 23-32 procent (t.o.v. de basale 0,2-0,5 % IRQ load na het sluiten van EmperoarTV). Maar de (3 GHz) processor belasting bleef op een comfortabele 25% steken. Ook een 1 GHz processor hoeft EmperoarTV het dus niet slecht te doen.

Eventueel kunt u de de PCI Bus Latency timer aanpassen. Die stond bij mij op 32, maar 64 of 92 kan ook slimmer zijn als meer dan vier PCI devices de PCI bus regelmatig delen.

Bij het opslaan in vcr mode van 12.0 MBit/s MPEG-2 op de achtergrond was de processorbelasting volgens Watchcat verwaarloosbaar. Bij het bekijken en tegelijkertijd opslaan van 12.0 MBit/s video zag ik het processorgebruik naar 30% gaan. De rest ging naar twee sessies van mencoder (idle proces).

MOD TYPE PID CPU NAME
prg Vio F1 51% MENCODER.EXE
prg Vio FE 18% MENCODER.EXE
prg PM 113 30% MPEGTV2.EXE (EmperoarTV - Video Screen)

Maar vanwege de beperkte vaste schijf ruimte is het slimmer om voor DVD extra long play of een MPEG formaat van lagere bandbreedte te kiezen. Een via de scheduler opgenomen minuut DVD extra long play nam 28004288 bytes (26,7 MiB) in. Dat is 1,56 GiB/uur. Een minuut als MPEG2 Full D1 12.0 MBit/s opgeslagen bestand bevatte 93931456 bytes ( 89,6 MiB). Dat komt met MPEG-2 compressie neer op 89,6 MB per minuut oftewel 5,25 GiB per uur.



Vraag: Wat is de videobandbreedte van een PAL televisiescherm?

De PAL standaard gaat uit van 50 frames per seconde. Deze frames meten 720×576, 704×576, 352×576 of 352×288 pixels. Maar een PMView snapshot van een op PAL ingestelde EmperoarTV TV Window Interior leverde tot mijn verbazing een niet door PAL ondersteunde schermgrootte van 768x576 in deep color op. Blijkbaar wordt het beeld dus wat uitgerekt (geschaald).

De VESA 24-bit (8:8:8) deep color modus staat onder OS/2 bekend als 16 M. Dit i.t.t. het 16-bit (5:6:5) 64 K kleurenpalet. Hoeveel kleuren PAL officieel kent weet ik niet. Maar afgezien daarvan levert 50 maal een 768*576 pixels groot frame per seconde, 22118400 pixels per seconde op. Om deze frames met 16 bit kleuren weer te geven zijn 16*22118400 oftewel 353894400 bits/s nodig. En dat is 423,5 MiB/s of 1489 GiB/uur.

Met zo'n bandbreedte is ook de grootse vaste schijf snel gevuld. Zonder de MPEG compressie van de hardware in de videokaart is het verzenden van ruwe televisiebeelden over de 133 MB/s PCI bus geen doen. Om die reden slaat EmperoarTV de videostroom op in een MPEG-1 of MPEG-2 formaat.

Bij MPEG2 Full D1 (4.4 MBit/s) compressie worden de 25 frames/s ruwe data als een Group of Pictures (GOP) gecodeerd, die begint met een complete 720 x 576 JPEG afbeelding (I-frame) en gevolgd wordt door incomplete P-frames en B-frames die slechts de veranderingen van het beeld in de tijd weergeven. Het door EmperoarTV opgevangen geluid werd volgens MPlayer als MPEG layer-2, layer-3 opgeslagen. Deze is minder efficiënt dan de MP3 (MPEG layer-1, layer-3) en loopt dus met een hoger bitrate (384 kbit/s.).

Per opgenomen film kunt u het opnameformaat aanpassen. Eventueel kunt u ook uw eigen "standaard" maken. Dat kan bijvoorbeeld een MPEG-2 formaat zijn dat geschikt is voor een mobiele mediaspeler met een geringe bandbreedte. Of een MPEG-2 formaat dat mencoder snel kan coderen.

Door EmperoarTV TV ondersteunde container formaten

> Top <

De WinTV-PVR-350 datasheet geeft de volgende MPEG opname specificaties:



Hieronder volgen de door EmperoarTV aanbevolen (en gestandaardiseerde) containerformaten.

Profiel

Bandbreedte MBit/s

Vaste schijf ruimte per uur in GiB

Formaat van het beeldscherm

Video bit rate (kb/s)

Audio bit rate (kb/s)

Audio sample rate (kHz)

Type audio

MPEG1 0.576 MBit/s

0,58

0,25

352x288 (240)

576

192

32

CBR

VCD 1150Kbits/sec

1,01

0,45

352x288 (240)

1152

224

44.1

CBR

MPEG1 1.152 MBit/s

1,15

0,51

352x288 (240)

1152

224

44.1

CBR

MPEG1 4:3 1.152 MBit/s

1,15

0,51

384x288 / 320x240

1152

224

44.1

BR

SVCD long play 1.6 MBit/s

1,6

0,7

480x576 (480)

1152

224

44.1

VBR

SVCD standard play 2.0 MBit/s

2

0,88

480x576 (480)

2000

224

44.1

VBR

DVD extra long play

2,5

1,1

720x576 (480)

3200

384

48

VBR

MPEG2 Half D1 2.5 MBit/s

2,5

1,1

480x576 (480)

2500

224

44.1

CBR

MPEG2 Half D1 4.0 MBit/s

4

1,76

480x576 (480)

4000

384

48

CBR

MPEG2 Full D1 4.4 MBit/s

4,4

1,93

720x576 (480)

4400

384

48

CBR

DVD long play

4,8

2,11

720x576 (480)

4400

384

48

VBR

MPEG2 Full D1 5.6 MBit/s

5,6

2,46

720x576 (480)

5600

384

48

CBR

DVD standard play

6,4

2,81

720x576 (480)

5600

384

48

VBR

MPEG2 Full D1 6.8 MBit/s

6,8

2,99

720x576 (480)

6800

384

48

CBR

MPEG2 Full D1 8.0 MBit/s

8

3,52

720x576 (480)

8000

384

48

CBR

DVD high quality (MBit/s)

8,25

3,63

720x576 (480)

7500

384

48

VBR

MPEG2 Full D1 9.2 MBit/s

9,2

4,04

720x576 (480)

9200

384

48

CBR

MPEG2 Full D1 9.8 MBit/s

9,8

4,31

720x576 (480)

9800

384

48

CBR

MPEG2 Full D1 12.0 MBit/s

12

5,27

720x576 (480)

12000

384

48

CBR

De ingenomen vaste schijf ruimte per uur in GiB(ytes) werd berekend door de bandbreedte in MBits/s met 3600 te vermenigvuldigen (conversie van seconden naar uren ) en door 8*1024 te delen. Acht voor de conversie van bits naar bytes en 1024 voor de conversie van mega naar giga. De conversie factor is dan 0,439453125. Bij deze methode werd dus geen rekening gehouden met eventuele metadata.

Afkorting

Volledige naam


MPEG-1

Moving Pictures Expert Group standaard 1

De MPEG-1 standaard was de eerste generieke standaard voor het lossy comprimeren van video en audio. Het was bedoeld om VHS kwaliteit video en CD kwaliteit audio zonder opvallend dataverlies via de kabel of de ether te transporteren.

MPEG-1 comprimeerde een 24 MBits/s VHS stroom terug tot een door de kabel te behappen 1,5 MBits/s videostroom en de geniale akoestische MP3 standaard zorgde ervoor dat een 700 MB audio CD met een factor 6 gecomprimeerd kon worden zonder een voor het menselijk oor bemerkbaar geluidsverlies.

VCD

Compact Disc digital video

Video CD is een MPEG1 standaard voor het lossy comprimeren van video en audio.




CD



VHS

Video Home System[


SVCD

Super Video Compact Disc


DVD

Digital Video Disk


MPEG2

Moving Pictures Expert Group standaard 2





Een digitale videotheek

> Top <

Het leuke van een digitale fotocamera is dat je er ook plaatjes mee schiet die je nooit afdrukken zult. Je maakt de foto en je hoeft niet op de afdruk van de fotocentrale te wachten om te zien of het weggegooid geld was. Met EmperoarTV speelt ooit zoiets. Maar nu gaat het om mijn kostbare tijd.

Ik hoef niet meer bij de PC weg te lopen om te kijken of Het Journaal of Nova voor mij de moeite waard is. Ik kan onder EmperoarTV meteen TV kijken of Het Journaal in VCR modus met de scheduler opslaan. Terwijl de opname loopt kan Mplayer het bestand al openen. En laat opblijven om een film of reportage te zien is ook niet meer nodig. Okay, ik heb al jaren een VHS videorecorder. Maar het instellen van de recorder en vooral het zoeken naar vrije bandjes was altijd een crime. Ik gebruikte de videorecorder dus zelden.

Maar met EmperoarTV is opnemen en weergeven van televisie weer leuk geworden. Je bladert door de (digitale) TV gids op zoek naar de leukste films van de week. Je zet ze in de scheduler en je zorgt ervoor dat de PC aan staat. Mocht u zich zorgen maken over het energieverbruik, overweeg dan een extern apparaat, maar bij mij staat de eComstation PC toch wel vaak aan.

Maar met de unattended recordings in VCR modus hebt u de schijf snel vol. Een JFS videopartitie van 100 GiB is snel gevuld. Opnames voor eenmalig gebruik wist u, maar een film die ook aan andere huisgenoten wilt laten zien neemt al snel 4 GiB ruimte in.

Nu kunt u dergelijke films op Video-CD of DVD zetten. Dat was 3-4 jaar geleden geen gek idee. Vandaar dat er eenvoudige software voor beeldbewerking bij de tv-kaarten geleverd werd.

Maar tegenwoordig is de vaste schijfruimte al even betaalbaar als een DVD. Een 500GB/USB2.0 schijf kost 100 euro en is ruim inzetbaar. Voor een paar tientjes meer koopt u een USB schijf met ethernet interface en hebt u een eenvoudig Network Acces Storage (NAS) systeem in huis. Een DVD extra long play speelt prima over een 100 Mbps ethernet of 85 Mbps Homeplug netwerk. En als u ze naar AVI omzet lukt het ook wel op een matige WLAN verbinding.

Ik bewaar mijn met EmperoarTV opgenomen of van het internet geplukte films dus liever op een USB schijf of NAS device om ze later met mijn op de TV aangesloten Conceptronics CMEDPLUS mediaspeler met USB interface in de huiskamer af te kunnen spelen. En van de de beste 4:3 MPEG-2 opnames maak ik een 16:9 AVI-bestanden zodat ze nog maar een kwart van de oorspronkelijke schijfruimte innemen. Mijn door trial and error opgestelde mencoder of ffmepg batches (sjablonen) doen dit werk.

Kijk trouwens wel uit bij de aanschaf van een NAS apparaat. De goedkopere NAS USB/ethernet schijven zijn op het FAT32 bestandssysteem gebaseerd. En zoals iedere OS/2 netwerkgebruiker dient te weten is een Microsoft Windows FAT32 SMB share niet door OS/2 te lezen.

Recent kocht ik twee goedkope FAT32 IOMEGA USB schijven met 10/100 Mbits/s ethernetaansluiting (Home Network Hard Drive). Ze waren vanwege de in het NAS apparaat ingebouwde Microsoft SMB code niet vanuit OS/2 MPTS of de netdrive samba plugin te benaderen. Een dir onder Netdrive leverde de volgende onbegrijpelijke tekens op:

H:\test>dir > i:\dir.txt
cat i:\dir.txt
\001
\001\177\177\177\001
\026

Gelukkig beschikten deze apparaten wel over een FTP interface naar de FAT32 schijf die door de Netdrive FTP plugin tot 4 GiB (de maximale FAT32 bestandsgrootte) te benaderen was. Via een goedkoop Sitecom 85 MBits/s Homeplug systeem FTP ik mijn films inmiddels met de combinatie FC/2 en Netdrive met een snelheid van 1100 kB/s (8,6 Mbits/s) naar de op de mediaspeler aangesloten USB schijf. Dat gaat bijna tien keer zo langzaam als mijn verbinding met de Linux samba server, maar is wel veel sneller dan het kopieren naar een FAT32 geformatteerde USB sticks of SD kaart. Helaas ondersteunt de mediaspeler slechts FAT32.





Meer lezen

> Top <

S&T Systemtechnik GmbH : de homepage van EmperoarTV.

Video Capturing and DVD Recording under OS/2 : OS2VOICE artikel van Teruel de Campo.

Het OS/2 Warp 4.0/eComStation 1.x (PVR 150/250/350/500) forum op de SHS Unofficial WinTV-PVR & MediaMVP site.

Er zijn meer programma's en bijbehorende stuurbestanden om onder OS/2 televisie te bekijken: BT32 en naar CoolFM.

http://www.vcdgear.com bevat http://www.vcdgear.com/files/vcdgear176-040217_os2.zip.



> Top <