Het NL Linux Forum

>> CIS Index <<

General

Het NL Linux Forum is een Nederlandstalig Forum voor iedereen die in Linux geïnteresseerd is.

De forumleiding bestaat uit enthousiaste CompuServe leden, die net als u gebaat zijn bij een boeiend en leerzaam Forum.

CompuServe geeft ons de ruimte, maar de inhoud wordt door de leden bepaald.

Actieve deelname aan het Linux Forum is een uitgelezen kans om uw kennis van Linux te vergroten!

Hoe dat in zijn werk gaat wordt in de aankondiging "Membership" beschreven.

Het Linux Forum is onderverdeeld in secties. Secties zijn bedoeld om overzicht te houden. Sommige sectie-onderwerpen spreken voor zich, maar feit is dat enige overlap onvermijdelijk is. Probeer vragen en opmerkingen in de best passende sectie te plaatsen. Als u het niet weet plaats dan de vragen in de secties (1) of (2).

(1) Welkom/Algemeen: Introductie van nieuwe leden. Vragen en opmerkingen over dit Forum. Vragen en opmerkingen over het besturingssysteem Linux en de verspreiding daarvan (middels de Linux "distributies").

(2) Help bij Linux/UNIX: Dit is een sectie waar de algemene principes van Linux (lees UNIX) aan bod komen. Het gaat om onder UNIX basale zaken waar iedere Linux gebruiker mee te maken krijgt. Te denken valt aan verschillen tussen DOS en UNIX commando's, MS Windows en het X Window systeem en de vele consequenties van het gebruik van een multiuser systeem.

(3) Installatie: Vragen over de installatie van Linux: Partities maken, Linux booten (met bootdiskettes of met loadlin vanuit DOS) en het installeren van een basaal besturingssysteem.

(4) Configuratie: Vragen en opmerkingen over de configuratie van het Linux besturingssysteem.

(5) Window Managers: Vragen en opmerkingen over diverse Window Managers als Fvwm2, Fvwm95, GNOME en de KDE, die het aangezicht van het grafische gebruikersinterface (GUI) bepalen.

(6) Toepassingen: Vragen en opmerkingen over toepassingen voor Linux.

(7) DOS, Windows en CIS: Vragen en opmerkingen over het draaien van DOS en Windows programma's onder Linux, inclusief de toegang tot de CompuServe Fora.

(8) Internet: Over de Linux Internet clients voor Chat, Mail, Netscape, FTP, nieuwsgroepen e.d. en de totstandkoming van een verbinding van een stand-alone computer met het internet (wvdail, kppp, ip-up scriptjes). We concentreren ons op CompuServe Classic gebruikers ( waarvan de PPP interface door Linux ondersteund wordt), maar bieden ook hulp aan CS2000 gebruikers die elders moeten inbellen. .

(9) Netwerk: UNIX en Linux zijn ontworpen met het (inter)netwerk voor ogen. In deze sectie kunt u vragen stellen en opmerkingen plaatsen over hoe u een onder Linux draaiende computer kunt verbinden met andere computers, inclusief de servers van het Internet. We concentreren ons hier op de typische dienstbare (server) netwerkfuncties van Linux: Firewall (kabelmodem!), proxy server (voor dial-up verbindingen), print- en bestandsserver (Samba om Linux met de Windows wereld te verbinden, Appletalk e.d.), webserver (Apache) e.d. Dit is dus een sectie voor gevorderden.

(23) Penguin talk: Een sectie voor draden die uit de hand zijn gelopen.

Conference

Het Nederlandse Linux Forum kent enige gewijde plekken waar u andere leden kunt ontmoeten.

Alles kan: van een gezellig praatje op het helder verlichte X plein tot een virtuele vechtpartij in de daemonensteeg.

Als speciale attractie is "dev/null" ontworpen, een soort zwart gat waar u prettig kunt mediteren. Gelieve degenen die zich hier bevinden niet te storen.

Betreden op eigen risico!

Voorlopig zijn geen conferenties gepland.

Deze virtuele ruimte treedt u binnen door in WinCIM en CompuServe 2.6 op het pictogram met de bruine deur te klikken. In CompuServe 3.0.4 kiest u voor de knop "Forumbijeenkomst" en in Compuserve 2000 gebruikt u de Chat knop. Daarna krijgt u de virtuele ruimte in beeld. Om een openbare ruimte te bezoeken, klikt u deze aan en kiest u de knop "Deelnemen".

Library

De bibliotheek bevat bestanden die leden met hun Forum software kunnen downloaden. Tekstbestanden zijn onder Windows ook on-line te raadplegen, maar in de regel zult u ze liever onder Linux of gedrukt willen zien.

De bibliotheek is nog wat karig gevuld, maar de bedoeling is dat ze steeds meer bestanden zal bevatten. Het moet wel gaan om bestanden waar Linux gebruikers en in Linux geïnteresseerden echt behoefte aan hebben. Dat wil zeggen: bestanden waarvan verwacht mag worden dat forumleden ze ook daadwerkelijk zullen downloaden.

Hoewel Linux het besturingssysteem van de vrije software is, treft u in deze bibliotheken relatief weinig vrije software aan. De reden is simpel. Het plaatsen van software die in alle Linux distributies al op de CD's aanwezig is heeft weinig zin. Maar vindt u op het internet of elders juweeltjes of updates van software voor Linux, waarvan u denkt dat ze niet zo standaard zijn, huiver dan niet om ze in een passende bibliotheek te plaatsen. Wij zijn er ook naar op zoek. Hetzelfde geldt voor updates, patches, personal editions en demo's van commerciële software voor Linux, voor zover ze vrij verspreidbaar zijn.

Maar vooralsnog staat informatieverstrekking voorop. De meeste Linux gebruikers zullen met de omvang van de huidige distributies (SuSE 6.1 gaat al met 5 CD's !) niet zozeer een gebrek aan software hebben, maar aan relevante kennis en ervaring om de geleverde software ook in de praktijk te kunnen benutten. Simpele, vanuit de praktijk geschreven handleidingen en tips zijn dus altijd welkom!

Overigens wordt u ook harte uitgenodigd om in secties als "Toepassingen" en "Welkom/Algemeen" vragen te stellen of opmerkingen te plaatsen over bestanden of applicaties die u mist! Tenslotte is dit uw Forum. Alleen door uw wensen kenbaar te maken weet de Forumleiding wat uw behoefte is.

Over het UPLOADEN naar de bibliotheek nog het volgende:

(1) Gebruik ALTIJD het DOS 8.3 formaat voor uw upload. Gebruik GROTE letters. En kies de juiste EXTENSIE.

In de praktijk kunt u het hele pakket het beste dubbel zippen: dus "lpg-0.4.html.tgz" zipt u nog een keer als "LPG04HTM.ZIP" (DOS 8.3 formaat in grote letters). Daarna kunt u uploaden. Voordeel is dat de oorspronkelijke Linux naamgeving bij het unzippen (Midnight Commander!) exact terug komt.

(2) Verstrek relevante informatie.

Bij het uploaden naar CompuServe verschijnt een dialoogvenster waarin hierom wordt gevraagd. Het best kopieert u de relevante gegevens uit de README's van tevoren in een tekstverwerker. Met enig knip en plakwerk vult u daarna het dialoogvenster foutloos in.

Aandachtspunten zijn:

Geef de exacte lange naam van het oorspronkelijke pakket, bijv. "FileRunner-2.5-2.i386.rpm". Voor programma's kan de C bibliotheek waarvoor het pakket is gecompileerd (glibc, libc5, libc6) van belang zijn. Vergeet ook niet kort te omschrijven waar het programma of bestand voor dient!

Voor tekstbestanden zal de titel en/of een korte inhoudsopgave, de versie en naam van de benodigde tekstverwerker van belang zijn.

Als u de homepage van de auteur weet vermeldt u die: dat is handig voor updates en aanvullende informatie.

(3) Gedurende de upload staat de CompuServe "connect time" teller stil.

Beschrijving van de bibliotheken

(1) Welkom/Algemeen

Deze bibliotheek bevat informatie over dit Forum, zijn gebruikers en algemene achtergrondinformatie over het gebruik van Linux als besturingssysteem. Denk aan zaken als copyright (de GPL), de ontwikkeling van Linux en de plaats van Linux tussen de andere besturingssystemen.

(2) Help bij Linux/UNIX

Het accent van deze bibliotheek op de informatieverstrekking, m.n. over die aspecten die Linux als UNIX variant zo anders maken.

(3) Installatie

Het accent van deze bibliotheek ligt op de informatieverstrekking. Maar ook utilities die bij de installatie gebruikt kunnen worden vinden hier een plek. Daarnaast is dit de plaats om systeem en kernel updates te uploaden.

(4) Configuratie

Het accent van deze bibliotheek ligt op de informatieverstrekking m.b.t de configuratie van een Linux systeem. Maar ook configuratietools kunnen hier geplaatst worden.

(5) Window Managers

Deze bibliotheek is bestemd voor informatie over Window Managers en middelen en technieken om ze te configureren en/of op te sieren.

(6) Toepassingen

Deze bibliotheek bevat toepassingen voor Linux. Daarnaast is informatie uit de praktijk over het gebruik en het configureren van Linux toepassingen van harte welkom.

(7) DOS, Windows en CIS

Deze bibliotheek gaat over emulatie en alles wat daarbij komt kijken.

(8) Internet & Netwerk

Deze bibliotheek is bestemd voor informatie, toepassingen en updates m.b.t. de verbindingen met het internet en andere netwerken.

(23) Penguin Talk

De bestanden in deze bibliotheek hoeven weinig met Linux te maken te hebben.

Membership

Het Nederlandse Linux Forum is bestemd voor iedereen die in Linux geïnteresseerd is.

Actieve deelname aan het Linux Forum is een uitgelezen kans om uw kennis van Linux te vergroten!

Voor een geslaagde actieve deelname aan dit Forum (aanbevolen!) gelden enkele vanzelfsprekende principes.

Forum principes

Het Nederlandse Linux Forum is een "learning" Forum. Een Forum waar alle forumleden van elkaar moeten kunnen leren. Uw Linux probleem wordt op het NL Linux Forum een gemeenschappelijk probleem.

Domme, maar leergierige vragen bestaan dus niet. Domme antwoorden bestaan wel! Dit Forum is niet bedoeld om uw kennis van Linux ten koste van anderen te etaleren. Als u dus typische beginners vragen op een domme (= niet educatieve manier) beantwoordt, geeft de sysop u een private waarschuwing en bij herhaling (een teken van echte domheid) kunt u tijdelijk van het Forum worden verwijderd. Hoe knap u ook mag zijn! Het beantwoorden van (in uw ogen) domme vragen kunt u dus beter aan de sysop en de NL-teamleden overlaten!

Omdat ieder CompuServe Forum een open plaats is kunt u op de berichten van andere forumleden reageren

Het reageren op de uitspraken van andere forumleden heet "inspringen". Meestal gaat naar het inspringen op een nog lopende draad de voorkeur uit boven het starten van een nieuwe draad over hetzelfde onderwerp. Maar wanneer springt u in?

Reageren op zaken waar u meer van weet of waarover u uw mening kwijt wilt wordt op prijs gesteld. Maar ook het reageren op kwesties waar u ook mee zit, maar waarvoor u geen oplossing aandragen kan, is de moeite waard. Hiermee geeft u aan dat een probleem niet uniek is en meer aandacht behoeft (bijval geven). Aan een gemeenschappelijk probleem wordt in de regel harder gewerkt. Daarnaast zal het voor veel forumleden een geruststelling zijn om te weten dat anderen met soortgelijke problemen kampen. Hun probleem wordt hiermee weliswaar niet opgelost, maar wel erkend.

U kunt ook zelf een draad starten door een bericht te schrijven aan alle forumleden (All)

Daar gaat de voorkeur naar uit bij een nieuw onderwerp. Met een treffende titel vergroot u de kans dat een passend antwoord krijgt.

Als u vragen hebt over verschillende onderwerpen, plaats u ze bij voorkeur in meerdere berichten. Hiermee bewerkstelligt u dat de titel van een eruit voortvloeiende draad de inhoud dekt. U kunt zoveel berichten plaatsen als u wilt (zolang ze maar ter zake Linux zijn).

Wees in ieder geval nooit bevreesd om domme vragen te stellen. Domme vragen bestaan niet. Zeker niet op dit Forum, dat voor veel leden hun eerste kennismaking met Linux zal zijn. In het ergste geval zal iemand u een dom antwoord geven. Maar waarschijnlijk wordt het antwoord vriendelijk door andere leden gecorrigeerd. Fora bloeien op door levendige discussies tussen haar leden.

Vergeet daarom niet om regelmatig op het Forum terug te komen als u bij een discussie betrokken bent

En laat ook weten of uw probleem opgelost is of niet. Want de kwaliteit van een CompuServe Forum staat of valt met heldere en snelle feedback. Dankzij feedback via het internet is Linux in korte tijd groot geworden. Met adequate feedback draagt u ook aan dit Linux Forum uw steentje bij.

Verwacht a.u.b. niet dat u het perfecte antwoord krijgt op al uw vragen, maar stel ze gerust. De sysop is ook nog maar anderhalf jaar met Linux bezig (Slackware, Redhat 5.1, SuSE 5.3 en tegenwoordig SuSE 6.1). Dat zoeken wij voor u op is zijn motto. Hij streeft naar een kort en bondig antwoord en/of een verwijzing naar bestanden in de bibliotheek of op uw Linux CD, maar weet dat theorie en praktijk vaak verschillen. Als u in de praktijk weinig aan zijn antwoord hebt laat het hem dan weten. Van fouten kunnen we leren is zijn motto. Daarnaast rekent hij op attente forumleden, die zijn dwalingen zullen corrigeren. Hoge bomen moeten veel wind vangen.

Berichten die u aan de sysop (sysop) richt, kunnen daarom door iedereen gezien en beantwoord worden. Gelukkig maar, want de sysop is ook maar eenoog in het land der blinden. Er bestaat een grote kans dat een ander forumlid met een wat gunstiger perspectief en/of meer ervaring uw probleem beter doorziet dan hij. Het reageren op berichten die aan de sysop gericht zijn, wordt daarom altijd aangemoedigd.

Opmerkingen die alleen door de sysop gelezen mogen worden kunt u richten aan sysop met een sterretje. Hier vallen algemene Linux vragen (die ook door andere Forum leden beantwoord kunnen worden) nadrukkelijk niet onder.

Berichten waarin u aangeeft dat u uw antwoord op uw privé email adres ontvangen wilt, kunnen wat dat aspect betreft, door de sysop (en anderen) worden genegeerd. Forumleden zijn gebaat bij een voor iedereen leerzaam Forum.

FORUM REGELS

Forum regels volgen uit Forum principes.

Indien u meedoet aan het berichtenverkeer op dit Forum is het gebruik van voor- en achternaam noodzakelijk. Het is niet alleen een kwestie van geloofwaardigheid t.a.v. andere forumleden, maar bovendien wel zo praktisch. "Handles", schuil- en bijnamen en aanspreektitels zijn daarom ook niet toegestaan.

Het gebruik van een "tag", d.w.z. een toevoeging achter de voor- en achternaam die tezamen de naam op dit Forum van een Forumlid vormt, is voorbehouden aan de Forumleiding en Forummedewerkers van het NL Linux Forum, alsook aan medewerkers van CompuServe.

Het opnemen van een verwijzing naar een bedrijf, instelling of ander CompuServe Forum of dienst is overigens niet toegestaan: noch in de naam van een Forumlid op dit Forum, noch in een Forumbericht. Het opnemen van een verwijzing in een Forumbericht naar een ander CompuServe Forum of dienst is wel toegestaan indien dit functioneel is, d.w.z. indien de verwijzing deel uitmaakt van het antwoord op het voorgaande Forumbericht.

Wat voor alle CompuServe Forums geldt, is ook van toepassing op het NL Linux Forum: het bezigen van aanstootgevende taal is niet toegestaan, evenmin als het beledigen van andere Forumleden. Intensieve discussies en verhitte debatten juichen we alleen maar toe, maar "op de man spelen" is nadrukkelijk niet toegestaan. Opinies mogen worden aangevallen; mensen niet.

Het aanhalen van berichten waarop u antwoordt, is op dit Forum toegestaan. Maar een "quote" moet wel functioneel zijn en niet langer dan nodig. De quote stijl die veel nieuwsgroepen zo onleesbaar maakt (ongecensureerde herhaling van het voorgaande gevolgd door een "yep" met lange tag) is in ieder geval verboden. Citeren (forwarden) om iets nieuws uit de doeken te doen of "quoten" om het antwoord in een context te plaatsen vormen echter zelden een probleem.

Het posten van commerciële mededelingen is niet toegestaan. Stuur bij twijfel een berichtje aan de Forumleiding voordat u daartoe overgaat! Commerciële berichten die zonder voorafgaand bericht op het Forum worden geplaatst, worden zonder meer, en zonder kennisgeving, verwijderd.

In voorkomende gevallen kunt u eventueel een bestand met commerciële informatie, demo's van eigen produkten en dergelijke uploaden naar één van onze library's. Ook hier geldt: upload dergelijke bestanden alleen na eerst de Forumleiding of één van de Forummedewerkers (NLTeam) te hebben geraadpleegd, om te voorkomen dat uw upload wordt geannuleerd.

Onder commerciële mededelingen vallen ook "sign-offs", met verwijzingen naar het (navigatie)programma die u gebruikt om berichten te lezen en te schrijven. Als uw programma zo'n (standaard) sign-off mogelijkheid bevat: schakel deze uit voor het NL Linux Forum.

Berichten die niet aan deze voorwaarden voldoen, kunnen zonder nadere aankondiging worden verplaatst of verwijderd.

Als gevolg van contractuele afspraken zijn Forummedewerkers als regel niet in staat om berichten te beantwoorden die via elektronische post (E-Mail) worden gestuurd en die betrekking hebben op een onderwerp dat op het NL Linux Forum wordt behandeld.

In het algemeen geldt dat een Forumlid dat zich niet conformeert aan deze NL Linux Forum Principes wordt uitgesloten van deelname aan het NL Linux Forum. Een uitsluiting kan uitsluitend worden besproken met de Forum Manager van het NL Linux Forum.

In voorkomende gevallen waarin de NL Linux Forum Huisregels niet voorzien, beslist de Forumleiding. Deze beslissing is voor alle betrokken partijen bindend.

De Forumleiding, i.c. de Forum Manager, alsook de "information providers" en Forummedewerkers, blijken uit het Sysop Roster.

Hebt u vragen over het NL Linux Forum? Stuur gerust een bericht aan "Sysop". Wilt u meewerken, of hebt u ideeën om dit Forum nog interessanter te maken? We zijn benieuwd naar uw suggesties!

Sysop Roster

Sjoerd Visser [106300,2670] Sysop

Gino Damen [100526,1632] NLTeam

Jeroen van Erp [100756,131] NLTeam

Robert Stoek [113625,3703] NLTeam

Het Nederlandse Linux Forum werd opgericht in de zomer van 1999.

New Member

U bent zojuist lid geworden van het NL Linux Forum.

Welkom op het NL Linux Forum!

Dit is de plaats om uw kennis, meningen en ervaring m.b.t. het Linux besturingssysteem met geïnteresseerden te delen.

Door deel te menen aan dit Forum krijgt u een uitgelezen kans om uw kennis van Linux te vergroten! Zowel Linux als niet-Linux gebruikers zijn van harte welkom! Zolang u elkaar maar respecteert.

Wat is Linux?

Linux is een vrij besturingssysteem. Het wordt niet stiekem in geheime laboratoria voor u bedacht, maar open en bloot door een leger van vrijwilligers op het internet (open source) ontwikkeld. Er is geen grote marketingmachine aan verbonden. Toch ontpopt het zich steeds meer als een alternatief voor Windows. Dat heeft met factoren als stabiliteit en flexibiliteit te maken. Maar ook omdat steeds meer commerciële applicaties voor Linux gratis zijn. U kunt ze zo u wilt direct van het internet halen. Toch doet vrijwel niemand dat, omdat complete Linux distributies op goedkope CD's verkrijgbaar zijn, compleet met installatie en configuratie routines, zodat u vrij snel aan de slag kunt.

Is Linux misschien wat voor u? Of bent u al Linux gebruiker? Dan is dit een Forum wat voor u.

Het Linux Forum is onderverdeeld in secties. Secties zijn bedoeld om overzicht te houden. Sommige sectie-onderwerpen spreken voor zich, maar feit is dat overlap onvermijdelijk is. Probeer vragen en opmerkingen in de best passende sectie te plaatsen. Als u het niet weet plaats dan de vragen in de secties (1) of (2).

(1) Welkom/Algemeen: Introductie van nieuwe leden. Vragen en opmerkingen over dit Forum. Vragen en opmerkingen over het besturingssysteem Linux en de verspreiding daarvan (middels de Linux "distributies").

(2) Help bij Linux/UNIX: Help bij Linux/UNIX is een sectie waar de algemene principes van Linux (lees UNIX) aan bod komen. Het gaat om onder UNIX basale zaken waar iedere Linux gebruiker mee te maken krijgt. Te denken valt aan verschillen tussen DOS en UNIX commando's, MS Windows en het X Window systeem en de vele consequenties van het gebruik van een multiuser systeem.

(3) Installatie: Vragen over de installatie van Linux: Partities maken, Linux booten (met bootdiskettes of met loadlin vanuit DOS) en het installeren van een basaal besturingssysteem.

(4) Configuratie: Vragen en opmerkingen over de configuratie van het Linux besturingssysteem.

(5) Window Managers: Vragen en opmerkingen over de diverse Window Managers (Fvwm2, Fvwm95, GNOME, KDE), die het aangezicht van het grafische Linux scherm (GUI) bepalen.

(6) Toepassingen: Vragen en opmerkingen over toepassingen voor Linux.

(7) DOS, Windows en CIS: Vragen en opmerkingen over het draaien van DOS en Windows programma's onder Linux, inclusief de toegang tot de CompuServe Fora.

(8) Internet & Netwerk: UNIX en Linux zijn ontworpen met het netwerk voor ogen. In deze sectie kunt u vragen stellen en opmerkingen plaatsen over hoe u een onder Linux draaiende computer kunt verbinden met andere computers, inclusief de servers van het Internet.

(23) Penguin Talk: Een sectie voor draden die uit de hand zijn gelopen.

Stel uw vragen gerust. Gebruik uw voor- en achternaam. Stel u voor als het even kan. En vergeet niet om terug te komen. Vrijwel zeker liggen er reacties voor u klaar!

Sjoerd Visser [Sysop]

Messages

Hier volgt een beschrijving van de berichtensecties:

(1) Welkom/Algemeen

Dit is een sectie om u te introduceren onder de leden. Het hoeft niet, maar het wordt wel op prijs gesteld.

Ook algemene vragen en opmerkingen over dit Forum zijn welkom. Wat verwacht u ervan? Wat wilt u anders zien? Het Nederlandse Linux Forum staat en valt met de inbreng van zijn leden. Laat het ons dus weten.

Tevens is dit de sectie voor algemene vragen en opmerkingen over het gratis Linux besturingssysteem en over de verspreiding daarvan door de Linux distributeurs: Redhat, SuSE, Caldera, Debian, Slackware om er een paar te noemen.

(2) Help bij Linux/UNIX.

Linux is een UNIX kloon van Linus Torvalds. Linux gebruikers hoeven niets van UNIX af te weten, maar als u Linux op uw eigen PC installeert en onderhoudt komt u Linux' UNIX altijd eigenschappen tegen.

UNIX en daarmee ook Linux hebben een geheel andere traditie dan DOS en Windows met eigen commando's en een complexe structuur van configuratiebestanden, die gelukkig meestal uit tekstbestanden bestaan.

UNIX levert een multiuser omgeving die een DOS of Windows gebruiker in eerste instantie verwart. Meerdere gebruikers (users) kunnen tegelijkertijd van het systeem gebruik maken en elke gebruiker heeft maar een beperkte toegang tot het systeem. Toegang tot hardware, software en databestanden is daarmee onder Linux niet zo vanzelfsprekend als onder DOS en Windows.

De root is onder Linux de systeembeheerder, degene die de hard- en software installeert en onderhoudt. De root heeft (net als onder DOS en Windows) onbeperkte toegang tot bestanden en hardware. Gebruikers daarentegen mogen maar een beperkt deel van het systeem aanspreken. Het heeft echter ook zijn voordelen als u de medegebruikers van uw PC een eigen login geeft. Zo blijft de privacy van de gebruikers onderling gewaarborgd en behoudt u (als root) de controle over uw systeem

Vragen en opmerkingen over algemene Linux/UNIX zaken plaatst u hier.

(3) Installatie

Deze sectie gaat over de installatie van Linux.

Vragen over de installatie kunnen zijn: Partities maken, het booten van Linux (met bootdiskettes of met Loadlin vanuit DOS) en het installeren van een basaal besturingssysteem.

De belangrijkste vraag zal ongetwijfeld zijn: hoe kan ik Linux veilig naast Windows op dezelfde PC gebruiken? Ook daarin is voorzien.

(4) Configuratie

Linux configuratiebestanden zijn platte tekstbestanden. Ooit ging het configureren van Linux handmatig met de cryptische tekstbewerkers als vi. Voor voormalig DOS gebruikers is de editor van de Midnight Commander aan te bevelen.

Tegenwoordig worden de Linux systemen vooral ingesteld door de bij de distributies geleverde configuratietools als YAST (SuSE) en Glint (Redhat). Deze werken met door de distributeur ontwikkelde scripts.

Vragen en opmerkingen over de configuratie van het Linux besturingssysteem kunt u in deze sectie kwijt.

(5) Window Managers

Na een geslaagde installatie van Xfree86 kunt u met het commando "startx" de X server met uw favoriete Window Manager (WM) laden. Maar wat dan? Als het goed is heeft uw distributie de door u geïnstalleerde software in een startmenu geplaatst.

Met een klik op de knop kunt u uw software draaien. Maar er kan ook veel misgaan. Gaat u de Window Manager nu handmatig configureren? Of staan u ook andere middelen ter beschikking? Of moet u misschien overschakelen op de KDE of GNOME?

Vragen over het gebruik van de grafische gebruikers interface (GUI) plaatst u hier.

(6) Toepassingen

Er komen steeds meer toepassingen voor Linux beschikbaar. Meer dan menigeen denkt. De meest gebruikte zijn op de CD's te vinden van de Linux distributies. Daaronder bevinden zich demo's van complete Office Suites als ApplixWare ©, Personal Editions van StarOffice © en WordPerfect © voor Linux en databases die tot nog toe alleen grote bedrijven gebruikten. Maar werken ze ook voor u perfect? Zijn er eenvoudiger alternatieven?

Vragen en opmerkingen over software voor Linux kunt u in deze sectie kwijt.

(7) DOS, Windows en CIS

Onder Linux lopen emulatoren voor de DOS (DOSEMU) en MS Windows (Wabi© en WINE). Hiermee is het soms mogelijk om uw favoriete DOS en Windows programma's rechtstreeks onder Linux te draaien. DOSEMU en WINE zijn op vrijwel alle CD distributies te vinden. Wabi© (16 -bits Windows emulatie) is een commercieel pakket van Caldera© . Alle emulatoren gaan ervan uit dat u over originele DOS en MS Windows© software beschikt. Wabi was in de praktijk het meest bruikbaar, maar draaide slechts 16 bits Windows programma's.

Wabi is inmiddels van de markt verdrongen door VmWare©, een complete PC emulator, waarmee u zelfs Windows 9x, NT en Free BSD onder Linux kunt draaien. De hardware vereisten zijn evenwel hoog.

Op dit moment is het gebruik van een emulator nog de enige manier om de CompuServe Fora onder Linux te benaderen. In de praktijk wordt vooral gebruik gemaakt van TAPCIS (shareware) of DOSCIM (gratis) onder DOSEMU. Uw sysop maakt gebruik van een 16-bits versie van Virtual Access © onder Windows 3.11 en Wabi. Waarschijnlijk zullen ook andere 16 bits applicaties lopen onder WINE of Wabi, maar die zijn nog onvoldoende getest.

Hoewel het niet bij name genoemd wordt kunt u in deze sectie ook vragen over andere emulatoren kwijt. Als er veel vragen over zijn zullen we er een aparte sectie voor creëren.

(8) Internet & Netwerk

Linux is als UNIX kloon als netwerkomgeving geboren. Een enkele Linux machine (local host) zal al typische netwerk eigenschappen hebben. Meerdere personen kunnen als user of als root op hetzelfde moment ingelogd zijn. Zonder TCP/IP netwerkondersteuning zullen X en uw printer niet eens lopen.

In deze sectie kunt u vragen kwijt over hoe u uw Linux systeem met de buitenwereld kunt verbinden. Bijvoorbeeld door een verbinding met het internet en/of een lokaal netwerk maken. Op dit gebied is Linux sterk: Een groot deel van de Internet webservers draait onder Linux en een voor Windows 9x afgedankte PC kan onder Linux in uw privé netwerk nog nuttige diensten doen.

(23) Penguin Talk

De sectie Penguin Talk is bedoeld voor uit de hand gelopen draden en berichten die weinig of niets met Linux te maken hebben.

Als een bericht weinig met Linux te maken heeft, of een discussie uitloopt op een berichtenstroom die steeds minder met het oorspronkelijke onderwerp te maken heeft, kan de de sysop ze naar deze sectie verplaatsten. Dit geeft u de kans om een boeiende, maar niet meer voor Linux relevante discussie voort te zetten, zonder dat anderen zich hier aan zullen storen.

ASCIIWeb

Sections

SYSOP

Free Flag

NISA Forum

Private Messages are allowed

Message Sections Available:

S1 Welkom/Algemeen

S2 Help bij Linux/UNIX

S3 Installatie

S4 Configuratie

S5 Window Managers

S6 Toepassingen

S7 DOS, Windows en CIS

S8 Internet

S9 Netwerk

S23 Penguin Talk

Libraries Available:

L1 Welkom/Algemeen

L2 Help bij Linux/UNIX

L3 Installatie

L4 Configuratie

L5 Window Managers

L6 Toepassingen

L7 DOS, Windows en CIS

L8 Internet

L9 Netwerk

L23 Penguin Talk



>> CIS Index <<